Business Internaţional

Sistemul american de asigurări sociale este în faliment

Pe 14 august 1935 preşedintele SUA Franklin D. Roosevelt semna Legea asigurărilor sociale la Washington

Pe 14 august 1935 preşedintele SUA Franklin D. Roosevelt semna Legea asigurărilor sociale la Washington

Autor: Bogdan Cojocaru

11.08.2015, 00:03 2642
Pe 14 august, colosalul program de asistenţă socială din SUA împlineşte onorabila vârstă de 80 de ani. Mulţi analişti, politicieni, observatori sunt de acord că Social Security are nevoie de modificări, de reforme, trebuie să fie modernizat şi adaptat vremurilor actuale.

Laurence Kotlikoff, economist la Boston University, merge mai departe şi avertizează că programul este falit, cu un deficit nu mai mic de 25.800 miliarde de dolari, cât aproape o dată şi jumătate PIB-ul american. SUA este cea mai mare economie din lume în funcţie de valoarea PIB-ului nominal.

Programul de asigurări sociale reprezintă cele mai bune şi cele mai rele politici publice în acelaşi timp, scrie Kotlikoff într-un articol publicat de CNBC. Scopurile sunt nobile: asigurarea pensiilor şi protejarea americanilor în faţa dizabilităţilor, a morţii premature şi chiar divorţului. Executarea politicilor este însă groaznică. Sistemul este probabil cea mai complicată instituţie proiectată de om. Social Security este, de asemenea, incredibil de inechitabilă, atât pentru persoanele din aceeaşi generaţie cât şi pentru cei din generaţii diferite. Acestea sunt veştile rele, continuă autorul. Sunt însă şi veşti şi mai rele: Social Security este falimentar. Adânc în cel mai recent raport financiar emis de administratorii programului (numiţi politic) stă un tabel care arată că programul are un deficit de 25.800 de miliarde de dolari.

Oraşul Detroit a falimentat în mare parte deoarece sistemul de pensii era subfinanţat în proporţie de 20%. Social Security este subfinanţat în proporţie de 32%. Pentru ca toate beneficiile promise de sistem să poată fi plătite în timp, impozitul pe salariu de 12,3% care aduce fonduri în acest sistem va trebui majorat cu aproape o treime, cu patru cenţi la fiecare dolar câştigat de o persoană.

Iar dacă impozitul nu este majorat cu o treime şi menţinut aşa pentru totdeauna, impozitul va trebui majorat şi mai mult la un moment dat. Din nefericire, nu există alte surse de venit pentru acoperirea deficitului Social Security.

Adevărul crunt este că niciunul dintre candidaţii de azi la preşedinţia SUA nu vrea să recunoască că statul este falit. SUA nu vor falimenta peste 50 de ani, peste 20 de anis au peste 10 ani, ci sunt falimentare acum. Cu cât o schimbare este aşteptată mai mult, cu atât mai mult vor avea de plătit generaţiile viitoare.  

Laurence Kotlikoff este coautorul cărţii „Ia ce este al tău – secretele maximizării beneficiilor tale de asistenţă socială“, un ghid pentru oamenii de rând al hăţişurilor din Social Security.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO