Business Internaţional

Semnal: Germania nu este „naivă“. Germanii blochează preluarea a două fabrici locale de semiconductoare de către chinezi chiar după întâlnirea Scholz-Xi

Semnal: Germania nu este „naivă“. Germanii...

Autor: Catalina Apostoiu

10.11.2022, 23:03 310

Germania a blocat vânzarea a doi producători de semiconductoare către investitori chinezi din cauza unei posibile ameninţări la adresa securităţii, relatează Euractiv.

„Trebuie să analizăm îndea­proa­pe preluările de companii când vine vorba de infrastructură importantă sau când există pericolul ca tehno­logia să fie preluată de cumpărători din ţări non-UE“, a declarat minis­trul german al economiei Robert Habeck.  Compania chinezească Sai MicroElec­tro­nics încercase să achizi­ţioneze fabrica din Dortmund a Elmos prin intermediul subsidiarei sale Silex.

Guvernul german a respins preluarea pentru că aceasta „ar putea pune în pericol ordinea şi securitatea Germaniei“, se arată într-un comu­nicat al ministerului german al economiei.

Alte modalităţi de reducere a riscurilor, inclusiv permiterea achizi­ţiei sub anumite condiţii „nu au putut elimina pericolele identificate“.

O a doua achiziţie a fost respinsă, a anunţat Habeck, fără să numească firmele implicate din cauza unor „secrete comerciale“. Însă ministrul german al cercetării, Bettina Stark-Watzinger, a identificat compania ca fiind ERS Electronic din Bavaria, furnizor de tehnologii de răcire.

Temerile sunt în creştere în cea mai mare economie europeană cu privire la creşterea dependenţei de Beijing, iar războiul din Ucraina nu face decât să le amplifice.

Elmos, care construieşte în prin­cipal componente pentru industria auto, anunţa la sfârşitul anului trecut că intenţionează să-şi vândă unitatea de producţie de la sediul său central. Silex a încercat să o cumpere cu 85 milioane de euro.

Însă săptămânalul de business Wirtschaftswoche a scris că Elmos primise 5,9 milioane de euro de la statul german pentru două proiecte de cercetare. Compania primise de asemenea 8,1 milioane de euro de la un proiect UE.

Temeri similare celor menţio­na­te mai sus au motivat guvernul ger­man să intervină în planurile gigan­tului chinez Cosco de achiziţionare a unei participaţii de 35% în cadrul operatorului unui terminal din portul Hamburg, notează CNN.

Oficialii au limitat investiţia la 24,9%. Mai mulţi miniştri, printre care Habeck, au cerut blocarea în în­tregime a tranzacţiei.

Tensiunile apar într-o perioadă dificilă pentru economia germană, care alunecă în recesiune. În acest context, producătorii şi exportatorii germani sunt dornici să-şi păstreze re­la­ţiile apropriate cu China.

Nu mai târziu de săptămâna trecută, cancelarul Olaf Scholz s-a întâlnit cu liderul chinez Xi Jinping în prima visită a unui lider G7 în Beijing în ultimii trei ani, vizita fiind menită să consolideze pieţele de export ale Germaniei.

Habeck a emis însă un semnal de prudenţă, subliniind că „Germania este şi va rămâne deschisă investitorilor“, dar că aceasta nu este „naivă“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO