Business Internaţional

Seful Deutsche Bank vrea sa demisioneze

22.09.2003, 00:00 16



Josef Ackermann, directorul executiv al Deutsche Bank, a fost chemat recent in instanta pentru rolul pe care acesta l-a jucat in tranzactia de preluarea a operatorului de telefonie Vodafone de catre rivala Mannesmann.



La data derularii tranzactiei, acum trei ani, Ackermann, membru in consiliul de administratie al Mannesmann, a aprobat acordarea unui bonus de 15 milioane euro catre directorul executiv, Klaus Esser. Ceilalti manageri ai companiei au fost recompensati pentru finalizarea cu succes a tranzactiei cu o suma totala de 43 milioane euro.



Aceste bonusuri au starnit puternice controverse in Germania in special datorita valorii extrem de mari a sumelor primite de directorii companiei.



Daca va fi gasit vinovat, Ackermann, acum in varsta de 55 de ani, ar putea petrece cinci ani in inchisoare.



Pe de alta parte, conducerea celei mai mari banci a Germaniei a declarat ca directorul executiv se bucura de increderea totala a managementului si a consiliilor de supraveghere". Managementul bancii este convins de faptul ca Josef Ackermann a dat dovada in toate actiunile sale de onorabilitate si profesionialism si crede ca acuzatiile aduse acestuia sunt nefondate".



Ministrul de finante german Hans Eichel si-a declarat solidaritatea fata de directorul bancii si a declarat ca acesta se bucura de asemenea de incredere totala din partea guvernului german.



"Punerea lui Ackermann sub acuzare reprezinta o puternica lovitura pentru imaginea Germaniei ca centru mondial de afaceri", a declarat din partea opozitiei Angela Markel, lider al Partidului Crestin Democrat.



Scandalul a provocat mari tulburari la sfarsitul saptamanii trecute in mediul german de afaceri. Apropiati ai lui Ackermann au dezvaluit faptul ca acesta ia in considerare posibilitatea "mutarii" bancii din Frankfurt, printre noile locatii fiind mentionate Londra, New York sau Zurich. Potrivit analistilor, o solutie in acest sens ar fi fuzionarea bancii cu o institutie financiara internationala.



Desi problema demisiei nu a aparut inca in mod oficial, unele surse de pe piata au precizat ca Ackermann a luat deja in considerare posibilitatea parasirii bancii germane.



Analistii sunt de parere ca plecarea directorului va reprezenta o pierdere de nerecuperat pentru Deutsche Bank. Ackermann este considerat de multi ca arhitectul procesului de modernizare a bancii iar gasirea unui inlocuitor pe masura va fi foarte dificila.



Decizia finala asupra posibilitatii ca Ackermann sa isi pastreze postul pe durata procesului apartine Ministerului de Finante. In urma punerii sub acuzare a acestuia, actiunile Deutsche Bank au cunoscut o scadere de 1,77%, ajungand la 58,15 euro.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO