Business Internaţional

Şeful celei mai mari bănci din zona euro are interzis la banking doar trei luni

Şeful celei mai mari bănci din zona euro are interzis la banking doar trei luni

Autor: Radu Racu

10.03.2011, 18:04 23

Alfredo Saenz, directorul băncii spanioleSantander, cel mai mare grup financiar din zonaeuro, a fost condmanat la închisoare cu suspendare şi interdicţiade a practica meseria de bancher timp de trei luni de cătreCurtea Supremă de Justiţie din Spania, într-unproces care durează de 14 ani în care este acuzat că a depus oplângere falsă împotriva unor clienţi, scrie Financial Times.

Sáenz spune că va ataca decizia la CurteaConstituţională.


În 1994 actualul director general al Santander,Alfredo Saenz, în acea perioadă preşedintele unei subsidiare abăncii, Banesto, a autorizat depunerea uneiplângeri false contra unor clienţi pentru recuperarea unor crediteneplătite.

Saenz ar fi cerut atunci plata unor datori de3,6 milioane euro de la o companie numită HarryWalker. Bancherul îşi crease la mijlocul anilor '90 oreputaţie foarte bună după ce a reuşit să transformeBanesto într-o subsidiară profitabilă.

Trei persoane au fost arestate şi închise în urma plângerilordepuse. Saenz a fost condamnat la o înfăţişare dinluna ianuarie de Tribunalul Suprem la opt luni de închisoare cususpendare, la plata unei amenzi şi la interdicţia specială de amai exercita profesia de bancher.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO