Şeful celei mai mari bănci din zona euro are interzis la banking doar trei luni

Autor: Radu Racu 10.03.2011

Alfredo Saenz, directorul băncii spaniole Santander, cel mai mare grup financiar din zona euro, a fost condmanat la închisoare cu suspendare şi interdicţia de a practica meseria de bancher timp de trei luni de către Curtea Supremă de Justiţie din Spania, într-un proces care durează de 14 ani în care este acuzat că a depus o plângere falsă împotriva unor clienţi, scrie Financial Times.

Sáenz spune că va ataca decizia la Curtea Constituţională.


În 1994 actualul director general al Santander, Alfredo Saenz, în acea perioadă preşedintele unei subsidiare a băncii, Banesto, a autorizat depunerea unei plângeri false contra unor clienţi pentru recuperarea unor credite neplătite.

Saenz ar fi cerut atunci plata unor datori de 3,6 milioane euro de la o companie numită Harry Walker. Bancherul îşi crease la mijlocul anilor '90 o reputaţie foarte bună după ce a reuşit să transforme Banesto într-o subsidiară profitabilă.

Trei persoane au fost arestate şi închise în urma plângerilor depuse. Saenz a fost condamnat la o înfăţişare din luna ianuarie de Tribunalul Suprem la opt luni de închisoare cu suspendare, la plata unei amenzi şi la interdicţia specială de a mai exercita profesia de bancher.