Business Internaţional

Şeful BCE îi pune pe politicieni să înghită o pastilă amară: agenţia care să le supravegheze bugetele

Şeful BCE îi pune pe politicieni să înghită o pastilă amară: agenţia care să le supravegheze bugetele
21.06.2010, 23:33 7

Şeful Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet (desen) lecere politicienilor europeni să rezolve ineficienţele din sistemulde guvernare al ţărilor din zona euro pentru a recâştiga încredereainvestitorilor, scrie The Wall Street Journal.

Măsurile propuse de Trichet includ o supraveghere fiscală maistrictă şi crearea unei agenţii independente care să monitorizezeşi să propună măsuri fiscale în regiune. El le mai cere guverneloreuropene să ia măsuri fiscale stricte şi să fie deschise cătresupravegherea bugetară externă.

"Este foarte important pentru guverne nu doar să aibă uncomportament ordonat, ci să se şi lase supravegheate de cătreceilalţi membri ai uniunii monetare", a declarat Trichet.

"Pentru a întări independenţa supravegherii bugetare, poate ficreată o agenţie fiscală europeană independentă prin mandat de laminiştrii de finanţe din zona euro şi de la Consiliul European",conform unui document al BCE.

Oficialii ţărilor membre ale zonei euro sunt de acord că estenevoie de o guvernanţă economică unitară şi o planificarecentralizată la nivelul întregului grup pentru a găsi drumul cătreieşirea din criza datoriilor, dar pe de altă parte nu sunt de acordsă cedeze controlul asupra bugetelor naţionale sau să acordeComisiei Europene dreptul de a lua decizii în numele lor.

În prezent ţările care împart moneda euro au o politică monetarăcomună, dar politicile fiscale sunt controlate de fiecare ţară înparte.

Trichet mai face apel la politicienii europeni pentru asupraveghea competitivitatea ţărilor din zona euro pentru a reducedezechilibrele şi pentru a identifica din timp ţările care ameninţăstabilitatea blocului monetar. BCE propune ca această supravegheresă se realizeze pe sistemul "semaforului", adică ţările să fieîmpărţite în trei categorii: verde pentru ţările care implicăriscuri reduse, galben pentru cele cu vulnerabilităţi crescute şiroşu pentru cele care sunt un risc real pentru zona euro.

Oficialii Băncii Centrale Europene au pornit într-un adevăratturneu pentru a-i convinge pe investitori de stabilitatea monedeieuropene. În declaraţii de la sediul din Frankfurt, din Finlanda,Italia sau Polonia, mesajul BCE este unul singur: redresareaeconomică este în grafic şi nu se pune în niciun caz problemadispariţiei euro.

"Nu există alternativă la moneda euro, cum nu există alternativănici la uniunea monetară", a spus Jurgen Stark, membru alconducerii BCE. "Orice altă alternativă nu va duce nicăieri."

Un apel similar a fost făcut şi de guvernatorul băncii centralea Italiei Mario Draghi, unul dintre posibilii succesori ai luiTrichet la conducerea BCE, care a declarat că "oamenii trebuie săînţeleagă că euro nu va dispărea".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO