Şeful BCE îi pune pe politicieni să înghită o pastilă amară: agenţia care să le supravegheze bugetele

Autor: Alexandru Matei 21.06.2010

Şeful Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet (desen) le cere politicienilor europeni să rezolve ineficienţele din sistemul de guvernare al ţărilor din zona euro pentru a recâştiga încrederea investitorilor, scrie The Wall Street Journal.

Măsurile propuse de Trichet includ o supraveghere fiscală mai strictă şi crearea unei agenţii independente care să monitorizeze şi să propună măsuri fiscale în regiune. El le mai cere guvernelor europene să ia măsuri fiscale stricte şi să fie deschise către supravegherea bugetară externă.

"Este foarte important pentru guverne nu doar să aibă un comportament ordonat, ci să se şi lase supravegheate de către ceilalţi membri ai uniunii monetare", a declarat Trichet.

"Pentru a întări independenţa supravegherii bugetare, poate fi creată o agenţie fiscală europeană independentă prin mandat de la miniştrii de finanţe din zona euro şi de la Consiliul European", conform unui document al BCE.

Oficialii ţărilor membre ale zonei euro sunt de acord că este nevoie de o guvernanţă economică unitară şi o planificare centralizată la nivelul întregului grup pentru a găsi drumul către ieşirea din criza datoriilor, dar pe de altă parte nu sunt de acord să cedeze controlul asupra bugetelor naţionale sau să acorde Comisiei Europene dreptul de a lua decizii în numele lor.

În prezent ţările care împart moneda euro au o politică monetară comună, dar politicile fiscale sunt controlate de fiecare ţară în parte.

Trichet mai face apel la politicienii europeni pentru a supraveghea competitivitatea ţărilor din zona euro pentru a reduce dezechilibrele şi pentru a identifica din timp ţările care ameninţă stabilitatea blocului monetar. BCE propune ca această supraveghere să se realizeze pe sistemul "semaforului", adică ţările să fie împărţite în trei categorii: verde pentru ţările care implică riscuri reduse, galben pentru cele cu vulnerabilităţi crescute şi roşu pentru cele care sunt un risc real pentru zona euro.

Oficialii Băncii Centrale Europene au pornit într-un adevărat turneu pentru a-i convinge pe investitori de stabilitatea monedei europene. În declaraţii de la sediul din Frankfurt, din Finlanda, Italia sau Polonia, mesajul BCE este unul singur: redresarea economică este în grafic şi nu se pune în niciun caz problema dispariţiei euro.

"Nu există alternativă la moneda euro, cum nu există alternativă nici la uniunea monetară", a spus Jurgen Stark, membru al conducerii BCE. "Orice altă alternativă nu va duce nicăieri."

Un apel similar a fost făcut şi de guvernatorul băncii centrale a Italiei Mario Draghi, unul dintre posibilii succesori ai lui Trichet la conducerea BCE, care a declarat că "oamenii trebuie să înţeleagă că euro nu va dispărea".