Business Internaţional

Şeful BCE a lucrat în culise pentru ca Portugalia să apeleze la ajutor extern

Şeful BCE a lucrat în culise pentru ca Portugalia să apeleze la ajutor extern

Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE

Autor: Marius Oncu

10.04.2011, 23:44 34

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Tricheta împins discret Portugalia să ceară ajutorul financiar al UniuniiEuropene şi Fondului Monetar Internaţional (FMI) printr-o"demonstraţie de forţă în spatele scenei", comentează agenţia depresă Thomson Reuters.

Trichet a transmis băncilor portugheze să-şi reducă expunereafaţă de datoriile guvernului de la Lisabona, a declarat pentruReuters şeful asociaţiei bancare din Portugalia, Antonio deSousa.

Presiunile BCE au determinat băncile să avertizeze lunea trecutăcu oprirea achiziţiilor de obligaţiuni de stat dacă Portugalia nucere un pachet de ajutor extern, un ultimatum care, probabil, afost decisiv în a-l determina pe premierul Jose Socrates să cearăajutorul european.

Acest episod scoate în evidenţă rolul crucial pe care Trichet,ca preşedinte al BCE, l-a adoptat pentru a răspunde la criza dinzona euro, umplând discret, dar eficient, un vid de putere creat dereacţia lentă a guvernelor. Trichet a beneficiat de capacitatea BCEde a acţiona rapid şi de a influenţa pieţele financiare.

Preşedintele BCE a negat însă că a împins Portugalia spre unpachet de ajutor extern, după ce a admis că banca centrală aîncurajat Lisabona să ceară sprijin.

"În ultimele luni, Trichet a devenit o figură importantă înîncercarea de a rezolva ceea ce pare o criză fără soluţie. Tricheta intrat în administrarea acestei crize de nevoie, deoarece nu estenimeni interesat, suficient de informat sau puternic pentru a faceaşa ceva", a afirmat preşedintele companiei de consultanţă SCCOInternational David Marsh.

Evoluţia proiectului european a oferit putere BCE, noteazăReuters. Cu o uniune monetară însă fără unitate fiscală nu există otrezorerie paneuropeană capabilă să acţioneze. Guvernele, divizateîn anumite situaţii asupra abordării crizei, au nevoie de timppentru a acţiona.

Banca are însă o forţă imensă, dispunând de active de aproape1.900 de miliarde de euro prin intermediul băncilor naţionalemembre.

"Până când un stat ajunge la sprijinul pus la dispoziţie deUniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, singurul jucătoreste Banca Centrală Europeană. Procesul de decizie al instituţieieste foarte rapid, poate acţiona în câteva ore şi are la dispoziţiefoarte mulţi bani", a afirmat economistul Gilles Moec de laDeutsche Bank.

Episodul din această săptămână nu este primul în care BCE acontribuit la schimbarea direcţiei unei ţări cu probleme financiaredin zona euro.

Anul trecut, manevrele de culise ale băncii şi folosirea cureticenţă a programului de achiziţie de obligaţiuni au pus presiunepe Irlanda pentru a accesa sprijin financiar extern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO