Business Internaţional

Sectorul energetic e inglodat in datorii

19.02.2003, 00:00 15

Criza datoriilor din sectorul american al gazelor si energiei s-a agravat in ultimul an, volumul imprumuturilor nerambursate ridicandu-se la 477,6 miliarde de dolari din cauza spraproductiei care a dus la scaderea pretului la energie si a falimentului grupului Enron care a redus increderea in sector, arata un studiu comandat de Financial Times.
Traderii din sectorul energiei sunt responsabili pentru o mare parte din acest volum de datorii, conform SNL Financial, o firma independenta de analiza care spune ca 116,65 miliarde de dolari din datoriile sectorului sunt detinute de noua traderi ce erau cei mai importanti inainte de declansarea crizei. Printre cei noua se numara Dynergy si El Paso, ambele cu sediul in Texas, cat si Duke Energy din Carolina de Nord.
Valoarea combinata de piata a celor noua companii se ridica in prezent la 28,1 miliarde de dolari, in scadere cu 73% de la 103,2 miliarde de dolari, valoarea inregistrata inainte de colapsul companiei Enron, cea mai mare companie din sectorul energetic american, in decembrie 2001, colaps ce a dus la scaderea increderii in acest sector. In cazul majoritatii acestor companii, ratingul de credit a scazut pana la categoria "junk", reprezentand un semnal de avertisment adresat bancilor, detinatorilor de obligatiuni si creditorilor privati care le-au acordat imprumuturi.
"Problema datoriilor sectorului energetic a luat o amploare foarte mare," spune Karl Miller, partener in cadrul Miller, McConville, Christen, Hutchinson & Waffel, o companie din sectorul energiei, cu sediul in New York. "Companiile pur si simplu nu dispun de fonduri suficiente pentru a-si onora datoriile. Acestea au folosit celelalte active de care dispun drept garantii pentru a supravietui in anii 2002 si 2003, in esenta recurgand la o solutie pe termen scurt pentru a rezolva o problema grava, pe termen lung, cu care se confrunta aceasta industrie".
Bancile comerciale americane, printre care si JP Morgan Chase si Citigroup, au fost obligate sa inceapa sa stabileasca provizioane mari pentru imprumuturile acordate sectorului de energie, specialistii acestei industrii estimand ca creditorii se confrunta cu pierderi de miliarde de dolari. Traderii acestui sector vor trebui sa gaseasca 40 miliarde de dolari pentru datoriile scadente anul acesta, conform agentiei de rating Standard&Poor's.
Scadenta diverselor imprumuturi si linii de creditare anul acesta va reprezenta o problema serioasa pentru unii traderi din sectorul energiei, acestia contractand anul trecut imprumuturi suplimentare, pe care daca nu le vor onora vor ajunge la faliment. SNL Financial arata ca anul trecut, cand asupra sectorului energetic se exercitau presiuni extreme in vederea reducerii datoriilor, valoarea imprumuturilor contractate a crescut de la 450 miliarde de dolari la sfarsitul anului 2001 la 477,6 miliarde de dolari.
Pietele financiare sunt in mare parte inchise pentru traderii din sectorul energetic, acestia nereusind sa recastige increderea investitorilor. Astfel, pentru a-si reduce datoriile, acestia vor trebui sa derive fonduri prin vanzarea de active. Insa, supracapacitatea ce caracterizeaza acest sector a afectat preturile la electricitate, reducand profiturile.
Vanzarea de active este un proces dificil pentru ca piata este deja saturata de companii ce nu reusesc sa gaseasca cumparatori.
In plus, multe dintre cele mai cautate active la care companiile erau dispuse sa renunte au fost vandute anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO