Business Internaţional

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, u va solicita o nouă prelungire a mandatului la conducerea NATO - purtător de cuvânt

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, u va...

Autor: Dorin Oancea

12.02.2023, 11:20 49

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, îşi va încheia mandatul în octombrie, aşa cum a fost planificat, a declarat un purtător de cuvânt al alianţei, după ce un ziar a relatat că se pregăteşte o nouă prelungire.

Mandatul secretarului general Jens Stoltenberg a fost prelungit de trei ori, iar el a servit în total aproape nouă ani", a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu. "Mandatul secretarului general se încheie în luna octombrie a acestui an şi nu are nicio intenţie de a solicita o nouă prelungire a mandatului său".

Anterior, publicaţia Welt am Sonntag a relatat că mandatul lui Stoltenberg urma să fie prelungit din nou, deoarece alianţa a încercat să menţină stabilitatea în timpul războiului din Ucraina.

Lui Stoltenberg, economist de formaţie şi fost lider al Partidului Laburist din Norvegia, i s-a prelungit mandatul în cadrul NATO anul trecut.

El a fost prim-ministru al Norvegiei în perioada 2000-01 şi 2005-13, înainte de a deveni şeful NATO în anul următor. El a fost, de asemenea, ministru de finanţe şi ministru al energiei.

Welt a declarat că membrii alianţei au dorit să-i ofere lui Stoltenberg oportunitatea de a prezida summitul de aniversare a 75 de ani al organizaţiei, care va avea loc la Washington în aprilie 2024. De asemenea, el ar fi în măsură să devină preşedinte al Băncii Mondiale atunci când David Malpass se va retrage în aceeaşi perioadă, a precizat publicaţia.

Nu a fost luată nicio decizie cu privire la cine îi va succeda lui Stoltenberg, dar premierul spaniol Pedro Sanchez şi secretarul britanic al Apărării Ben Wallace se numără printre principalii candidaţi pentru acest post, potrivit Welt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO