Business Internaţional

Se va ieftini petrolul ca urmare a intrarii in recesiune a economiei americane?

04.02.2008, 14:18 16

Din moment ce temerile privind recesiunea economiei americane se raspandesc cu repeziciune in intreaga lume, analistii si expertii din segmentul energiei incep sa se intrebe daca acest fenomen va avea capacitatea de a stopa expansiunea din ultimii ani a pretului petrolului, scrie International Herald Tribune.
Incetinirea economiei ar putea conduce la scaderea cererii de petrol, in conditiile in care consumatorii vor cumpara cantitati din ce in ce mai mici de carburanti, iar companiile aeriene isi vor reduce numarul de zboruri. Insa, economistii spun ca o asemenea situatie nu ar duce in mod necesar la scaderea preturilor la energie.
Si asta deoarece rezervele de petrol sunt scazute, tensiunile politice din zonele bogate in resurse energetice continua, iar companiile petroliere au inca nevoie de preturi ridicate pentru a putea continua sa aduca titeiul pe piata.
In ciuda previziunilor intunecate vizavi de evolutia economiei americane si a pierderilor suferite de bursele internationale, analistii considera ca pretul barilului de petrol se va stabiliza anul acesta in jurul valorii de 80 de dolari, cu 8 dolari peste media inregistrata in 2007 si aproape dublu fata de pretul mediu de acum patru ani. Perspectivele unui colaps al pretului petrolului, de genul celui care a urmat crizei financiare asiatice de la sfarsitul anilor '90 nu sunt, deocamdata, luate in calcul nici de investitori, care au pariat puternic pe preturi record. Contractele futures pentru petrolul livrat in doi ani sunt incheiate acum la un pret mediu de 83 de dolari pe baril.
"Ascensiunea din ultimii ani a preturilor din segmentul energetic pare sa se incheie", a declarat Antoine Halff, director de cercetare la firma de brokeraj Newedge. "Dar asta nu inseamna ca ne vom intoarce la preturile de acum cativa ani, existand o serie de factori care furnizeaza pretului petrolului o baza destul de solida", a adaugat el.
Productia de petrol este limitata de reducerea fortei de munca, de cresterea costurilor si de intarzierile de distributie. Mai mult, tensiunile existente in Iran, Irak si Nigeria, dar si relatiile externe ale autoritatilor politice din Rusia si Venezuela au afectat productia, aceste tari numarandu-se printre cei mai importanti furnizori de petrol.
"Nu cred ca aistam la un bubble (crestere semnificativa a preturilor urmata de un declin abrupt - n.red.) si nu va exista nicio scadere semnificativa", a declarat Halff, adaugand ca "ceea ce se intampla in acest moment reprezinta, mai degraba, o stabilizare a preturilor". Analistii din segmentul energetic pun accentul asupra factorilor care au impins pretul petrolului in ultimii ani, printre care se numara rezervele slabe ale statelor industrializate, slaba crestere a productiei statelor care nu sunt membre ale OPEC si incetinirea ritmului de crestere economica, care nu are capacitatea de a impulsiona OPEC sa mareasca productia.
Mai mult, deocamdata, aparenta incetinire a ritmului de crestere economica nu pare sa se fi transferat si asupra cererii de petrol. De exemplu, in China analistii de la Barclays au observat o crestere substantiala a importurilor de motorina, care in decembrie au ajuns la jumatate din nivelul inregistrat pe intreg anul 2007.
Se estimeaza ca cererea mondiala de petrol va urca anul acesta pana la 1,5 milioane de barili pe zi, dupa ce in 2007 a depasit pragul de un milion de barili. Exista totusi analisti care avertizeaza ca incetinirea ritmului de crestere economica va reduce cererea de titei si implicit pretul. Intre 2005 si 2007, spune economistul Lawrence Goldstein, preturile ridicate au condus la reducerea cererii pe pietele din Statele Unite, Europa si Japonia pana la 700.000 de barili pe zi.
Mai mult, din moment ce asistam la o scadere a cererii, tensiunile din segmentul energetic mondial, care au facut posibila volatilitatea pietei vor disparea, considera Goldstein.
"Cele trei puncte de presiune asupra pietei - productia slaba de petrol, lipsa capacitatii de rafinare si nivelul scazut al rezervelor mondiale - isi vor face mai putin simtita prezenta", a declarat el. "Intrebarea care se pune in acest caz este cat de mult va creste cererea in acest an. Nimeni nu stie exact, dar cu siguranta va depasi un milion de barili pe zi", a adaugat el.
Declinul pretului petrolului a venit totusi in conditiile in care investitorii au inceput sa renunte la ideea ca piata internationala este intr-o oarecare masura imuna la criza americana, considera Adam Robinson, analist la Lehman Brothers. Conform estimarilor Lehman pretul mediu al barilului de petrol va fi anul acesta de 84 de dolari.
Productia de petrol ar putea urca in perioada urmatoare pana la 2,5 milioane de barili pe zi, in mare parte datorita investitiilor efectuate de statele membre OPEC, dar si datorita cresterii productiei din Rusia. Chiar daca aceasta crestere ar putea asigura niveluri mai ridicate ale rezervelor mondiale, grav afectate in ultimii ani, analistii estimeaza ca segmentul energetic va ramane inca destul de incordat.
"Este nevoie de o crestere mai accentuata a capacitatii de productie in urmatorii ani", a declarat Robinson. "Odata ce Arabia Saudita si-a marit productia cine va face urmatorul pas in acest sens? Irak, Venezuela, Rusia, Nigeria? Pentru asta este nevoie ca situatia politica sa se imbunatateasca cel putin intr-unul dintre aceste state. Insa, pentru moment, nimeni nu pariaza pe acest fapt", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO