Business Internaţional

Se scumpesc creditele în euro. BCE se gândeşte să majoreze dobânda luna viitoare

Se scumpesc creditele în euro. BCE se gândeşte să majoreze dobânda luna viitoare

Autor: Alexandru Matei

03.03.2011, 17:31 23

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Tricheta declarat că nu exclude o posibilă majorare a dobânzii dereferinţă de la minimul istoric de 1%, ca urmare a creşteriiinflaţiei, care a atins 2,4% luna trecută, scrie Bloomberg.

"O majorare a ratei dobânzii la următoarea şedinţă este posibilă",a declarat Trichet după întâlnirea de astăzi a board-uluiinstituţiei în care a fost decisă menţinerea dobânzii la 1%.Totuşi, Trichet a menţionat că o posibilă majorare luna viitoare nuva da startul unei serii de astfel de măsuri.

Cel mai important efect negativ al unei majorări este agravareatensiunilor de pe pieţele de obligaţiuni şi ar putea afecta înspecial Portugalia, căreia investitorii îi cer o dobândă de peste7,5% pe an pentru a-i cumpăra titlurile cu o maturitate de zeceani.

Euro a urcat cu 0,9% după afirmaţiile lui Trichet şi s-atranzacţionat la un preţ de 1,3950 dolari.

"Vor majora dobânda în aprilie, dar doar dacă investitorii nu vorfi dezamăgiţi de finalitatea summit-ului UE", crede Marco Valli,economist în cadrul UniCredit. "După aceea vor face o vară până lafinalul verii."

La finalul lunii liderii Uniunii Europene se vor reuni pentru aanunţa măsurile prin intermediul cărora intenţionează să pună capătcrizei datoriilor suverane din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO