Business Internaţional

Scurgerile de gaze de la platforma Elgin din Marea Nordului ar putea costa compania Total 5,7 mld. euro

Scurgerile de gaze de la platforma Elgin din Marea Nordului ar putea costa compania Total 5,7 mld. euro

Scurgerile zilnice de gaze ale platformei Elgin echivalează cu 3% din producţia de gaze naturale ale Marii Britanii

30.03.2012, 00:03 410

Scurgerile de gaze de la platforma Elgin, exploatată de gigantul petrolier francez Total în Marea Nordului, ar putea costa compania 5,7 miliarde euro (4,8 miliarde lire sterline), a estimat agenţia de evaluare financiară Fitch.

Gazul metan inflamabil continuă să se scurgă de câteva zile de la platforma situată la 240 km de Aberdeen, un oraş im­portant în Scoţia şi port comercial la Marea Nordului, experţii fiind de părere că norul de gaz, aflat în apropierea unei flăcări care arde, ar putea declanşa o explozie, scrie The Telegraph.

Reprezentanţii Total admit că gazul s-ar putea aprinde, dar insistă că riscul este redus, pentru că vântul îndepărtează de flacără norul de gaze naturale.

Cotaţiile acţiunilor Total au scăzut marţi cu 6% şi au continuat să se reducă şi miercuri, diminuând valoarea de piaţă a companiei cu 1,2 miliarde de euro, deşi anunţul agenţiei de rating Fitch că acest incident nu este la fel de serios ca accidentul din 2010 de la platforma petrolieră Deepwater Horizon exploatată de grupul britanic BP pare să susţină valoarea acţiunilor Total.

Fitch spune că nu a luat în considerare în evaluările sale "un accident catastrofal determinat de o explozie sau de o înrăutăţire dramatică a actualei situaţii", dar dacă acest lucru se va întâmpla, Total ar putea închide platforma Elgin pentru a opri scăpările de gaze.

Reprezentanţii Total spun că iau în considerare forarea unei sonde pentru a stopa scăpările de gaze, o opţiune care ar putea necesita mai mult de şase luni pentru realizare. Total ar plăti 200 milioane dolari pentru construirea acestei sonde, spun analiştii RBC Capital Markets. Managerul responsabil de siguranţă al Total, David Hainsworth, a precizat că scăparile de gaze au fost descoperite duminică, în momentul în care avea loc arderea gazelor de înaltă presiune din containerele platformei de procesare Elgin, ca o măsură de siguranţă.

Scăpările de gaze de la Elgin reamintesc de deversarea masivă de petrol de la BP din Golful Mexic în anul 2010, cea mai mare poluare cu petrol din istoria SUA, în urma căreia au apărut solicitări pentru înăsprirea reglementărilor din UE privind standardele de siguranţă a forărilor în larg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO