Business Internaţional

Scumpirea cerealelor trimite crescatorii de animale in faliment

30.05.2008, 12:36 16

Pretul porumbului a atins pe piata americana cel mai inalt nivel de la Razboiul de Secesiune (1861-1865) incoace, ceea ce inseamna ca fermierii specializati in cresterea vitelor pierd bani pentru fiecare animal vandut.
Iar o asemenea situatie descurajeaza productia intr-un moment in care cresterea veniturilor genereaza un avans urias al consumului de carne, iar declinul dolarului incurajeaza exporturile Statelor Unite, scrie Bloomberg.
Pretul carnii de vita s-ar putea aprecia cu 13% pana la sfarsitul anului, potrivit contractelor futures tranzactionate pe Bursa de Marfuri din Chicago. Si asta in conditiile in care carnea de vita nu a mai fost atat de ieftina in raport cu pretul principalei surse de alimentatie pentru animale din 1995, cand pretul porumbului a atins nivelul record pe atunci de 5 dolari/busel (20 centi/kilogram).
Carnea de vita s-a numarat printre materiile prime care au inregistrat cele mai slabe performante in ultimele 12 luni, in conditiile in care boabele de soia, petrolul si cuprul au atins niveluri record. Dupa ajustarea la inflatie, pretul carnii de vita a coborat cu 27% fata de nivelul record inregistrat in anul 1988.
"Este aproape sigur ca va exista un declin al ofertei de carne de vita pe piata americana", a declarat Joesley Batista, directorul executiv al JBS, cel mai mare producator de carne la nivel mondial. "O asemenea situatie va conduce la o crestere a preturilor si la imbunatatirea nivelelor de profitabilitate", a adaugat el.
Cresterea pretului carnii de vita nu face altceva decat sa accelereze inflatia globala cauzata de costurile ridicate pentru alimente, care au provocat valuri de revolta din Haiti pana in Egipt. Preturile alimentelor de pe piata americana ar putea urca anul acesta cu pana la 5,5%, cel mai rapid ritm din 1989 incoace, potrivit estimarilor Departamentului american al Agriculturii.
"Este evident ca cererea depaseste cu mult rezervele, in timp ce productia inregistreaza scaderi", a declarat Liu Qiangde, secretarul general al Asociatiei Nationale a Crescatorilor de Vite din China.
Steakhouse Partners, companie care opereaza un lant de 21 de de restaurante pe piata americana, a declansat un proces de intrare in faliment, invinuind pentru aceasta situatie pretul ridicat al carnii de vita.
Totusi, pretul carnii de vita nu a reusit sa tina pasul cu pretul granelor. Porumbul a urcat pana la 6,39 dolari/ busel (25,5 centi/kilogram), fata de 3,66 dolari cu un an in urma. In ultimele 11 luni, fermierii au pierdut bani pentru fiecare animal sacrificat, pierderile ajungand in aprilie la 139,6 dolari/ animal sacrificat fata de un profit de 46,79 dolari cu un an in urma.
Pierderile au ajuns in martie la un nivel record de 169,80 dolari pentru un animal, potrivit Ericai Rosa, economist la Livestock Marketing Information Center.
"Cresterea preturilor este necesara pentru a se asigura supravietuirea industriei", a declarat Douglas Carper de la DEC Capital, care administreaza investitii de peste 300 mil. euro pe piata de marfuri.
"Sarcina pietei este in acest moment aceea de a crea un pret suficient de mare pentru a asigura profitabilitatea industriei", a adaugat el.
Pretul porumbului s-a dublat in ultimii doi ani, dupa ce cresterea consumului de carne de vita a generat o cerere foarte mare pentru principala sursa de hrana a animalelor. In acelasi timp, pretul a fost impulsionat de subventiile acordate de guvernul american pentru recoltele destinate productiei de etanol. Din 2006 incoace, pretul contractelor futures pentru carnea de vita a urcat cu doar 31%.
Richard Bond, directorul executiv al Tyson Foods, cel mai mare procesator de carne de vita, spune ca explozia segmentului biocombustibililor a contribuit in asa masura la aprecierea preturilor cerealelor incat consumatorii ar trebui sa se astepte la o inevitabila crestere a pretului carnii.
Pretul carnii nu va ramane insa mult timp la un nivel scazut in raport cu cel al cerealelor, considera analistii. Iar semnalele in acest sens nu intarzie sa apara. In aprilie, pretul carnii de vita a urcat cu 6,5%, cel mai rapid ritm din august 2006 incoace.
Mai mult, exista in continuare semne potrivit carora producatorii americani reduc semnificativ oferta. Statisticile publicate la inceputul lunii indica faptul ca fermierii americani detineau 11,1 milioane de capete, cu 1,4% sub nivelul inregistrat in perioada similara din 2007.
Se estimeaza ca cererea externa pentru carnea de vita produsa in Statele Unite va urca cu 14% in 2009. Vanzarile externe vor creste datorita declinului monedei americane, cresterii veniturilor consumatorilor la nivel global, dar si eliminarii restrictiilor impuse in anii trecuti.
Exporturile americane de carne de vita au urcat in primul trimestru cu 29% fata de nivelul inregistrat in perioada similara din 2007, arata statisticile autoritatilor americane.
Iar cererea venita din partea Rusiei, Coreii de Sud si a celorlalte economii emergente va avea capacitatea de a sustine cresterea preturilor, considera Batista.
Cererea globala de carne de vita, pui si porc ar putea urca cu pana la 50% pana in 2020, in conditiile in care populatia lumii creste in acelasi timp cu sporirea gradului de bunastare, arata un studiu al Rural Industries Research and Development.
"Asistam la o globalizare a pietei carnii, in conditiile cresterii veniturilor consumatorilor", a declarat David Kruse, presedintele firmei de brokeraj CommStock Investments.
"Iar primul lucru pe care acesti consumatori il cumpara ca urmare a cresterii veniturilor personale este reprezentat de o cantitate mai mare de hrana, de televizoare cu ecran plat si de computere", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO