Business Internaţional

Scandalul de spionaj germano-turc: Ambasadorul german în Turcia, convocat în cazul acuzaţiilor

Scandalul de spionaj germano-turc: Ambasadorul german în...

Autor: Mihai Draghici

18.08.2014, 15:53 144

"Ambasadorul a fost convocat în legătură cu informaţiile apărute în presa germană. Vom transmite preocuparea şi nemulţumirea noastră", a declarat diplomatul turc, preferând să păstreze anonimatul.

"Dacă există o urmă de adevăr în aceste acuzaţii, Germania trebuie să explice această situaţie gravă", a reacţionat Ministerul turc de Externe, catalogând "inacceptabile" acţiunile de spionaj între state aliate.

"Nu este în niciun caz vorba de o convocare, ci de invitarea ambasadorului pentru o discuţie. Această discuţie s-a derulat într-o atmosferă amicală, au fost oferite explicaţii în legătură cu dezvăluirile din presa germană", a explicat Martin Schäfer, purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe.

Revista germană Der Spiegel a relatat că serviciile secrete germane au interceptat cel puţin o conversaţie a secretarului de Stat american, John Kerry, şi ar monitoriza de câţiva ani Turcia. Potrivit publicaţiei, Guvernul german a aprobat din 2009 operaţiuni de spionare a Turciei, partener în cadrul NATO.

Obiectivele de spionat sunt actualizate la fiecare patru ani de către Guvernul german, dar Turcia ar fi monitorizată şi în prezent, precizează Der Spiegel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO