Business Internaţional

SARS ar putea costa China 28 miliarde de dolari

12.05.2003, 00:00 12

Virusul SARS ar putea costa Asia 28 miliarde de dolari, afectand productia economica a acesteia, a avertizat un creditor important al acestei regiuni.
Banca Asiatica pentru Dezvoltare (ADB) a estimat efectul probabil al bolii din punct de vedere al mai multor scenarii diferite privind evolutia acesteia, anticipand pierderi ce totalizeaza pana la 20 miliarde de dolari ce ar fi inregistrate de cele mai vulnerabile patru economii ale regiunii, si anume China, Hong Kong, Coreea de Sud si Taiwan-ul.
In cazul Hong Kong, ADB a estimat ca SARS ar putea provoca scaderea cu patru puncte procentuale a rate de crestere economica in acest an, rata respectiva urmand sa scada pana aproape de valoarea zero.
Ipoteza oficiala a bancii este ca epidemia se va afla sub control in decurs de doua luni, insa aceste estimari sumbre se bazeaza pe o alta ipoteza, conform careia boala nu va putea fi controlata mai devreme de o jumatate de an.
SARS a facut pana acum 500 de victime in intreaga lume, in principal in China si Hong Kong, infectand cel putin 7.000 de persoane.
Totusi, impactul acestei boli ar putea fi simtit in mod diferit in Asia, a declarat ADB.
Economiile Asiei depind intr-o masura foarte mare de turism, care reprezinta cel putin 10% din valoare PIB in cazul majoritatii tarilor afectate.
"Atunci cand SARS afecteaza o economie, nesiguranta creste din cauza temerilor, iar acest lucru are efecte directe si indirecte, cum ar fi pierderea increderii consumatorilor, scaderea numarului de turisti, scaderea investitiilor si a veniturilor guvernamentale," a declarat Ifzal Ali, economist-sef in cadrul ADB.
Multe companii si-au suspendat temporar operatiunile desfasurate in Asia, iar numarul turistilor catre anumite destinatii a scazut cu jumatate sau chiar mai mult.
Unele dintre efecte ar putea fi reduse daca ar exista informatii mai precise transmise mai rapid, a declarat ADB.
"Lipsa informatiilor face ca indivizilor sa le fie greu sa evalueze consecintele unui anumit eveniment, iar acest lucru da nastere unei perceptii oarecum exagerate asupra pericolului acestei boli,", conform ADB. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO