Business Internaţional

Sarkozy: Trebuie sa regandim capitalismul de la fundamente, sa devina mai etic

23.02.2009, 18:48 25

Liderii europeni reuniti la Berlin au cazut de acord asupra nevoii de a reglementa toate pietele financiare, in discutii fiind cuprinse chiar si fondurile de hedging, scrie BBC News.

Reuniti in capitala Germaniei, cei aflati la conducerea celor mai importante economii europene au spus ca o solutie globala este necesara pentru a contracara actuala criza financiara.
Cancelarul german Angela Merkel a evidentiat ca liderii europeni trebuie sa gaseasca solutii pentru depasirea unei "crize internationale extraordinare".
Politicienii prezenti, intre care si premierul britanic Gordon Brown, au avertizat ca actualele conditii economice si financiare ar putea conduce catre o intoarcere la protectionism.
Intalnirea de la Berlin este preliminara celei din 2 aprilie de la Londra unde va avea loc summitul G20, ce reuneste cele mai importante 20 de state dezvoltate si in curs de dezvoltare, unde se doreste rescrierea regulamentului sistemului financiar mondial.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a afirmat ca pe umerii participantilor summit-ului de la Londra va sta "responsabilitatea istorica" a reformarii sistemului global.
"Din cauza violentei crizei economice, a adancimii ei, este nevoie de schimbari profunde. Trebuie sa regandim capitalismul de la fundamente, sa devina mai etic", a spus presedintele francez.
"Trebuie sa reusim si nu putem accepta ca nimic si nimeni sa ne stea in cale atunci cand vine vorba de acest summit. Daca vom esua, nu vom avea confortul psihic al unei plase de siguranta", a spus Sarkozy.
In Germania, temerile din ce in ce mai numeroase privind apropierea vertiginoasa a crizei de granitele tarii au contribuit la relaxarea reticentei statului de a contribui cu bani la contracararea crizei financiare - fie sub forma de salvari ale institutiilor bancare, fie de planuri financiare menite sa stimuleze economia - de teama sa nu fie nevoit sa plateasca pentru greselile savarsite de alte state, greseli ce s-ar putea repercuta ulterior asupra Germaniei.
Oficialii germani par a fi ajuns la concluzia ca propria lor economie, sustinuta pana recent de exporturi ce inregistrau evolutii pozitive, nu va ramane neatinsa daca tarile vecine cad victime.
In Europa de Est, monedele nationale s-au depreciat puternic in raport cu moneda euro, dupa ce au inceput sa se vehiculeze o serie de supozitii potrivit carora acestea urmau sa se prabuseasca asemanator statelor din Asia in timpul crizei de la sarsitul anilor '90. Presedintele francez si-a facut publica solidaritatea fata de surorile mai mici din Est, insa a avertizat ca aceia ce au nevoie de ajutor va trebui sa isi restructureze politicile.
Liderii europeni de la Berlin au cazut de asemenea de acord asupra necesitatii ca ministrii de finante sa studieze posibilitatea crearii unei emisiuni comune de obligatiuni intre cele 16 state ce impart moneda euro, actiune care ar extinde partial ratingul de credit al Germaniei inca "sanatos" asupra vecinilor sai cu probleme.
Liderii din Franta, Italia, Spania, Olanda, Marea Britanie si Germania spera ca la summitul de la Londra sa vorbeasca intr-un singur glas.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO