Business Internaţional

Saptamana dezastruoasa pentru burse, dar excelenta pentru dolar

19.03.2001, 00:00 13



Pietele de capital americane au incheiat o saptamana foarte proasta, in conditiile in care investitorii se tem de aparitia unor noi rezultate financiare sub asteptari din partea corporatiilor si de publicarea unor alte informatii negative privind evolutia economica.

Indicele Dow Jones Industrial Average, cel ami important indicator bursier american, a coborat sub 10.000 de puncte, pentru prima data in ultimele 5 luni, in timp ce indicele compozit al pietei Nasdaq a inchis saptamana la cea mai redusa valoare din ultimele 28 de luni.

In ultima zi a saptamanii, indicele Dow Jones a pierdut 207,87 puncte, ajungand la 9.823,41, fiind afectat de caderile suferite de mari corporatii, precum IBM, McDonald's sau Boeing.

In acelasi timp, indicele compozit al pietei extrabursiere Nasdaq a coborat cu aproape 50 de puncte, inchizand la 1.890,74 puncte, cel mai redus nivel inregistrat din noiembrie 1998.

Problemele burselor au impulsionat activitatea celorlalte piete financiare, deoarece investitorii au preferat sa achizitioneze titluri mai putin rentabile, dar mai sigure, cum ar fi obligatiunile emise de Trezoreria Statelor Unite. Acest lucru a favorizat moneda americana, care a atins cel mai inalt nivel din ultimii 15 ani.

Dolarul s-a apreciat atat in raport cu yenul, pana la 122,9 yeni/$, cat si in raport cu moneda unica europeana, care a coborat sub limita de 0,9 euro/$. Euro a inchis sedinta de vineri la 0,897 $, cea mai redusa valoare din acest an.

Rapoartele privind evolutia economica a Statelor Unite, date publicitatii saptamana trecuta, confirma, daca mai era nevoie, declinul in care se gaseste cea mai mare economie a lumii.

Productia industriala nu a mai crescut din luna septembrie, in timp ce numarul de noi angajati in industrie in februarie a fost de numai 79,4% din capacitatea potentiala, cea mai redusa rata de utilizare incepand cu 1992, cand economia si-a revenit dupa recesiunea din 1990-1991.

Pe de alta parte, rata inflatiei a crescut cu doar 0,1% in februarie, dupa ce in luna precedenta se semnalase o majorare de 1,1%. Raportul privind increderea consumatorilor, publicat de Universitatea din Michigan, arata ca aceasta pare sa-si revina dupa caderile drastice semnalate in ultimele 3 luni.

De asemenea, vanzarile de imobile noi au ramas la valori inalte in februarie, deoarece cumparatorii s-au grabit sa profite de reducerea dobanzilor la creditele ipotecare.

Luna trecuta, corporatiile americane au anuntat planuri de reducere a fortei de munca cu peste 100.000 de salariati, in timp ce numarul de firme care au avertizat asupra diminuarii estimarilor privind profitul a atins un nivel record in acest trimestru (aproape 500).

Temerile privind intrarea in recesiune s-au intensificat, iar criticii Rezervei Federale, banca centrala a Statelor Unite, afirma ca aceasta a crescut anu trecut prea repede si prea mult rata de referinta a dobanzii, pentru a evita majorarea inflatiei, dar ca reducerea acesteia dureaza mult mai mult.

Investitorii se asteapta ca, in aceasta saptamana, Consiliul de Politica Monetara al Rezervelor Federale sa reduca dobanzile cu 0,75%, mai mult decat estimarea initiala a analistilor de 0,5%.

Totusi, informatiile publicate, vor influenta sensibil decizia diriguitorilor politicii monetare si, avand in vedere ca aceste date nu demonstreaza un declin atat de pronuntat cum rezulta din evolutia bursiera, economistii afirma ca banca centrala nu va diminua atat de drastic dobanda.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO