Business Internaţional

Salvarea celei mai vechi bănci din lume nu va rezolva problemele sectorului bancar italian, împovărat cu peste 360 mld. euro de credite neperfomante

Salvarea celei mai vechi bănci din lume nu va rezolva...

Autor: Ştefan Stan

15.12.2016, 16:51 388

O naţionalizare a Banca Monte dei Paschi di Sienna pare incredibil de plauzibilă. Totuşi, o salvare a creditorului din Toscana – aşteptată începând cu săptămâna viitoare – nu va reuşi să rezolve problema mai mare din sectorul bancar italian, scrie WSJ.

Unii sfătuiesc Roma să profite de acest moment şi să iniţieze o curăţire generală a sistemului bancar italian, care are 360 de miliarde de euro de credite neperformante şi este printre cel mai puţin performante din Europa.  

”Problemele unor bănci specifice pot fi rezolvate. Dar o restructurare completă a modelului de business al băncilor italiene este necesară”, a spus Giovanni Bossi, CEO al Banca Ifis.

Totuşi, excepţie făcând câteva intervenţii de susţinere pentru unii creditori aflaţi în dificultate majoră, o intervenţie la scară largă în sectorul bancar este improbabilă.

Pentru a rămâne pe linia de plutire, Monte dei Paschi face un ultim efort de a strânge 5 miliarde de euro până la finalul anului.

Dacă banca nu reuşeşte să strângă banii până la finalul anului de la investitori privaţi, guvernul italian va interveni şi va salva banca, potrivit unui oficial al Trezoreriei.

Totuşi, potrivit regulilor europene, aceast bailout sau orice încercare mai amplă de a susţine sistemul bancar local nu se poate realiza fără să se impună pierderi acţionarilor şi purtătorilor de obligaţiuni.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO