Business Internaţional

Să nu vă fie teamă de Polonia, nu se va schimba atât de radical

Să nu vă fie teamă de Polonia, nu se va schimba atât...

Autor: Bogdan Cojocaru

28.10.2015, 00:05 864
Schimbarea puterii de la Varşovia, pe una dintre cele mai stabile scene politice europene de până acum, nu va aduce din partea Poloniei schimbări atât de radicale cum se teme Vestul, scrie pentru revista Politico Michal Baranowski, directorul biroului polonez al German Marshall Fund.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS) a câştigat detaşat alegerile parlamentare din Polonia din weekendul trecut. Acesta va fi primul partid din istoria postcomunistă a ţării care va avea majoritate absolută în parlament. Consecinţele vor fi majore pentru politicile de securitate şi apărare ale ţării, pentru strategia Varşoviei privitor la statutul ţării în UE, pentru relaţiile cu vecinii şi cu aliaţii importanţi precum SUA şi Germania.

Reacţiile iniţial alarmiste din presa vestică la victoria PiS sunt exagerate. Noul guvern nu va marginaliza Polonia în UE şi nici nu va începe o luptă deloc necesară cu Germania şi alţi aliaţi. Observatorii vestici ar face bine să se concentreze pe conţinutul noii politici externe şi pe personalităţile din noul guvern, în special pe oamenii care vor conduce ministerele apărării şi de externe. Aceştia vor comunica partenerilor Poloniei mesajele noului guvern.

Va fi continuitate într-o proporţie semnificativă între politicile PiS şi cele ale guvernelor anterioare conduse de Platforma Civică. Noul guvern, la fel cum au făcut cele anterioare, se va concentra intens asupra problemelor de securitate, mai ales că Varşovia va găzdui anul viitor un summit NATO.

Măsura succesului va fi capacitatea Alianţei de a respinge credibil ameninţările, indiferent din ce parte vin acestea. Aceasta se va face nu prin baze NATO permanente de mărimea celei de la Ramstein, ci printr-o prezenţă mai concentrată a Alianţei şi prin capacitatea de a lua rapid decizii în caz de pericol. Toate acestea depind de productivitatea relaţiilor pe care Polonia le are cu SUA şi Germania.

Guvernul PiS va căuta să aprofundeze relaţiile strategice cu SUA. Speranţa Varşoviei va fi ca SUA să aibă o putere de conducere mai mare în NATO în ceea ce priveşte contrarea ameninţărilor care vin atât din Est, cât şi din Sud şi ca Washingtonul să-şi onoreze promisiunea că va aduce echipament militar în apropierea graniţelor estice ale Alianţei. Unul dintre principalii candidaţi pentru funcţia de ministru de externe este Witold Waszczykowski. Acesta a spus: „Prezenţa militară a SUA este necesară şi bine-venită şi trebuie să fie suficient de mare pentru a descuraja orice posibil agresor“. Washingtonul ar face bine să asculte argumentele noului guvern.

Noul guvern va continua şi probabil va grăbi programul de modernizare militară a Poloniei. Ministerul apărării va căuta să încheie cu SUA contracte mari de apărare pentru a întări legăturile dintre cele două ţări, dar şi pentru a transfera tehnologie de vârf către industria militară poloneză.

În ceea ce priveşte Germania, relaţiile Poloniei cu acest vecin puternic sunt complexe. Problemele sunt la fel de complexe şi privesc securitatea, politicile de mediu şi cele legate de migraţie. Acetsea vor avea nevoie de atenţie suplimentară şi de deschidere către compromis din partea ambelor capitale. Legat de securitate, problema este dacă se poate ajunge la compromis între nevoia Poloniei de întărire a armatei şi a prezenţei NATO pe flancul estic şi dorinţa Germaniei de a evita tensionarea relaţiilor şi distrugerea canalelor de comunicare cu Rusia. Varşovia nu va dori o luptă inutilă cu Berlinul. Noul  guvern va căuta să continue relaţiile productive dar şi să le reechilibreze în favoarea sa.

Noul guvern va căuta să stabilească o bază de putere mai degrabă în regiune, prin alianţe cu statele baltice, cu ţările din Grupul Vişegrad şi cu România, decât prin alianţe strânse cu puterile vest-europene. Primul test al acestei politici va veni pe 4 noiembrie în timpul întâlnirii francului estic al NATO de la Bucureşti, chiar dacă delegaţia poloneză va fi condusă de preşedintele Duda. Scopul reuniunii este ca ţările din regiune să colaboreze pentru a avea o greutate mai mare în politicile NATO. Dacă noul format va avea succes va deveni elementul principal al strategiei Poloniei în ceea ce priveşte Alianţa şi UE.

În ceea ce priveşte UE, Varşovia va pune probabil accent mai mult pe interesele şi pe politicile interne, pe care le va apăra cu dârzenie la Bruxelles. Două probleme care s-ar putea dovedi dificile pentru partenerii europeni sunt cea a politicii de mediu şi cea a crizei refugiaţilor. Aici, pentru noul guvern va fi dificil să obţină un compromise, având în vedere poziţiile făcute publice în campania electorală şi importanţa industriei cărbunelui pentru Polonia. Varşovia va căuta probabil să formeze o coaliţie cu alte state din Grupul Vişegrad împotriva cotelor obligatorii de refugiaţi şi se va concentra pe întărirea graniţelor externe ale UE. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO