Business Internaţional

S&P: Majoritatea creditelor acordate de bancile rusesti sunt riscante

10.04.2003, 00:00 17

Pana la 75% din valoarea totala a creditelor corporative acordate de bancile rusesti, echivalentul unei sume 43 de miliarde de dolari, prezinta un grad ridicat de risc, arata un raport publicat de agentia internationala de rating Standard & Poor's (S&P), citat de The Moscow Times.
Agentia estimeaza ca un procent cuprins intre 50% si 75% din portofoliile de credite corporative ale bancilor sunt "problematice" si da un semnal de alarma cu privire la intabilitatea acestui sector, care, potrivit agentiei, s-a schimbat destul de putin de la criza din 1998.
Dupa aproape cinci ani de la criza sistemului bancar din 1998, majoritatea bancilor sunt inca operative, desi multe si-au schimbat denumirile, proprietarii sau chiar profilul de afaceri.
"Desi sectorul s-a redresat intre timp si s-a distantat de criza, mai sunt necesare multe reforme pana sa se alinieze la practicile la nivel global, sau chiar la cele din Europa Centrala sI de Est", a spus Ekaterina Trofimova, autoarea raportului.
Guvernul, care controleaza peste jumatate din activele bancare, isi mentine influenta asupra industriei prin intermediul bancii de stat Sberbank, care domina atat activitatea de creditare a companiilor cat si a populatiei.
Cele mai mari 15 banci private ale Rusiei controleaza fiecare maxim 5% din aceste piete. Chiar daca in total in Rusia exista peste 1.300 de banci, aproape 90% opereaza cu un capital mai mic de 10 milioane de dolari.
Pe langa dominatia statului, celelalate puncte slabe ale sistemului bancar sunt "concentrarea semnificativa a contractelor cu clientii singulari; practicile riscante de creditare a membrilor sau companiilor financiare si industriale afiliate; gradul redus de implemantare al politicilor de supraveghere si lipsa de respect fata de proprietarii bancii", a mai spus Trofimova.
Majoritatea bancilor private puternice au fost create din banii grupurilor financiare si industriale. Spre exemplu, Gazprombank care aparatine gigantului Gazprom, Bank Petrocommerce a grupului petrolier Lukoil si Trust and Investment Bank a grupului Yukos. Alfa Bank, parte a Alfa Group, s-a dezvlotat prin extinderea retelei regionale si a adoptat o strategie de banca universala, iar MDM, parte a MDM Group, s-a dezvoltat prin cumpararea altor banci regionale.
Batalia pentru cresterea cotelor de piata a devenit foarte acerba acum, cand intensificarea concurentei determina tot mai multe banci sa joace dupa noile reguli ca sa poata supravietui. Bancile sunt nevoite sa fie mai transparente si sa caute noi nise, care pot fi mai complicate dar si mai profitabile, cum ar fi creditele de consum, leasingul si finantarea comertului.
Astfel, Alfa Bank, cea mai mare banca privata a tarii dupa valoarea activelor si numarul patru in general (inclusiv dintre bancile de stat), a lansat recent un nou proiect pentru furnizarea de diverse servicii de retail prin intermediul unor mini-reprezentante.
Analistii spun ca aceste planuri de extindere sunt rezonabile datorita cererii mari de pe piata, dar ca pentru multe banci ar putea fi prea ambitioase. "Aproape fiecare primele 20 de banci urmareste acelasi obiectiv. Ma indoiesc ca vor avea succes toate", a spus Mikhail Matovnikov, director general al agentiei de rating Interfax.
Scaderea profitabilitatii in sectorul bancar incurajeaza proprietarii de banci sa-si indrepte atentia catre proiectele industriale.
Trendul general catre o mai mare transparenta este o alegere pe care multe banci si-au asumat-o, dar analistii se asteapta ca noua echipa a Bancii Centrale sa aplice standarde mai bune. Una dintre initiativele Bancii Centrale, care este dezbatuta in prezent de Duma de Stat, prevede ca bancile sa dezvaluie "proprietarii reali" ai unui pachet de peste 10% din capitalul lor social.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO