Business Internaţional

Rusii stiu sa faca bani buni din energie

09.07.2003, 00:00 14



In ciuda convulsiunilor si scandalurile care duc pentru declaratii la procuratura elita mediului de afaceri din Rusia, se pare ca afacerile din energie continua sa prospere intr-un ritm impresionant, reflectat in profituri de ordinul miliardelor de dolari si in planuri ambitioase de investitii cincinale.



Unified Energy Systems a surprins investitorii si opinia publica la inceputul saptam=nii, raportand un profit net peste asteptari pentru 2002, de 1,15 miliarde dolari (35 miliarde ruble). Analistii spun ca valoarea se datoreaza in principal unei modificari a normelor de impozitare, dar profitul obtinut de UES este aproape dublu fata de estimarile specialistilor. Pretul ridicat al energiei si vremea neobisnuit de rece au crescut veniturile companiei de utilitati publice cu aproape 10% fata de anul precedent, la 16,6 miliarde dolari. Astfel, UES devine a doua companie ruseasca dupa nivelul veniturilor obtinute, fiind devansata doar de gigantul de stat Gazprom.



Compania si-a mai crescut profitul operational la 18,3 miliarde ruble, fata de 12,5 miliarde ruble in 2001. UES raportase in 2001 un profit net de 48 miliarde ruble, datorita unor conjuncturi favorabile de brokeraj, legata de rambursarea unor obligatiuni de stat ale Cehiei. Daca se exclude acest profit exceptional, se poate spune ca profitul obtinut de companie in 2002 a crescut cu 20% fata de anul precedent.



Veniturile din electricitate au fost de 377 miliarde ruble, iar veniturile din incalzire s-au ridicat la 88 miliarde ruble, se arata intr-un comunicat al companiei. Andrei Zubkov, analist specializat in utilitati publice spune ca pretul electricitatii a crescut cu 27,55, dar ca profitul companiei nu a respectat a fost incetinit de structura costurilor, care cuprinde, in proportie de 80%, cheltuieli cu combustibilul, salarii, amortizare si achizitii energetice externe.



Analistii spun ca recentele ameliorari ale situatiei financiare a companiei nu vor stimula prea mult cursul bursier al actiunilor companiei, deoarece stocul de actiuni de pe piata scade datorita achizitiilor repetate de actiuni de catre diversi investitori strategici.



Gigantii petrolieri au profituri record



Sincronizandu-si perfect miscarile, cei doi giganti petrolieri ai Rusiei au publicat la inceputul saptamanii rezultate financiare peste asteptarile analistilor. Stimulati de cresterea pretului petrolului la nivel global, care a ajuns la o medie de 30$ pe baril in primele trei luni ale anului, atat Iukos cat si LUKoil si-au triplat profiturile nete pe primul trimestru, depasind clar estimarile analistilor.



LUKoil: profit triplu



Profitul net al grupului petrolier rus LukOil a crescut de peste trei ori in primul trimestru, la 820 milioane de dolari, de la nivelul de 243 milioane de dolari inregistrat in perioada corespunzatoare din 2002, se arata intr-un comunicat al grupului.



Veniturile totale ale LukOil s-au majorat la 5,098 miliarde de dolari in primul trimestru, comparativ cu 2,867 miliarde de dolari in primele trei luni din 2002, conform comunicatului LUKoil.



Disponibilitatile totale, importante pentru a evalua capacitatea companiei de a realiza achizitii, au scazut la 989 milioane de dolari, de la 1,252 miliarde de dolari intre finalul lunii martie a anului 2002 si inceputul anului curent.



In primele trei luni, datoriile pe termen scurt ale companiei si portiunea curenta a datoriilor pe termen lung au avansat la 2 miliarde de dolari, de la 1,8 miliarde de dolari in primul trimestru al anului trecut. Datoriile pe termen lung au scazut de la 1,7 miliarde de dolari la 1,5 miliarde de dolari.



Iukos: vanzari aproape duble



Iukos a realizat, in primele trei luni ale anului, vanzari de 3,898 miliarde de dolari, superioare cu 94% celor din trimestrul intai al anului 2002, si un profit net de 1,267 miliarde de dolari, fata de 462 milioane de dolari in anul trecut, informeaza un comunicat al companiei petroliere din Rusia.



"Controlul strict al costurilor, majorarea volumului de vanzari si conjunctura favorabila in ceea ce priveste preturile din primul semestru al anului au permis Iukos sa inregistreze o crestere puternica a profitului net in comparatie cu perioada corespunzatoare din 2002", a declarat Mihail Kodorkovski, presedintele comitetului executiv al consiliului director din cadrul Iukos.



Expansiunea vanzarilor si a altor venituri operationale la 3,89 miliarde de dolari a rezultat din majorarea volumului productiei si a preturilor interne si internationale, ale caror niveluri exceptional de ridicate s-au justificat prin situatia din Irak si intreruperea livrarilor de petrol din Venezuela si Nigeria, a aratat Iukos.



Productia petroliera realizata de Iukos a totalizat 140,5 milioane de barili in primele trei luni, depasind cu 22,6% volumul raportat in trimestrul intai din anul anterior. Vanzarile internationale ale companiei au continuat sa creasca, cu 34,9% in trimestrul intai, la 100,6 milioane de barili de petrol si produse petroliere, a mai anuntat compania.



Perioada actuala este una dificila pentru Iukos, Kodorkovski si alti membri din conducerea companiei fiind interogati in cadrul unei anchete care a dus deja la punerea sub acuzare a unuia dintre principalii actionari, Platon Lebedev. Acesta a fost arestat, saptamana trecuta, sub acuzatia ca ar fi delapidat statul rus cu peste 280 de milioane de dolari.



Explorari de 12 mld.$



LUKoil a anuntat luni ca va explora un camp petrolier din Marea Caspica impreuna cu comapnia de stat Gazprom, initiativa care ar putea costa pana la 12 miliarde de dolari. Companiile rusesti spera sa descopere acolo rezerve de miliarde de barili.



LUKoil, al doilea producator de titei din Rusia, si Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, intentioneaza sa inceapa forarile la Tsentralnoye, dn 2007, a declarat vicepresedintele LUKoil, Leonid Fedun.



LUKoil vrea sa-si creasca productia cu 75% pana in 2010, concentrandu-se pe zona caspica si pe regiunea Timan-Peciora, din nordul Rusiei.Compania a fost detronata anul acesta din pozitia de lider intern, de catre Iukos, care a crescut productia de zece ori mai repede.



"Ne asteptam sa gasim un depozit de mari dimensiuni, echivaland cu cateva miliarde de barili", spune Fedun. "Guvernul a recomadat Gazpromul ca investitor, deoarece statul rus are o participatie de 25% in acest proiect".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO