Business Internaţional

Rusii intorc spatele Europei si isi indreapta atentia spre piata asiatica de petrol si gaze

26.04.2006, 00:00 16

Dupa ce recent Gazprom a amenintat Europa cu limitarea exporturilor de gaz in favoarea pietelor asiatice, Transneft a declarat ca ar putea reduce cantitatea de petrol ce pleaca spre Europa.

Presedintele operatorului rus de oleoducte Transneft, Semyon Vainshtok, a afirmat ca Rusia planuieste sa micsoreze exporturile de petrol catre Europa, combustibilul fiind redirectionat catre Asia, scrie The Moscow Times.

"Am supraincarcat Europa cu petrol. Toate studiile economice spun ca surplusul scade preturile", a declarat Vainshtok. "Dar noi nu putem reduce proviziile, iar toate exporturile noastre sunt orientate catre Europa", a adaugat el.

Aceasta se va schimba odata cu construirea conductei de petrol pe traseul estul Siberiei-Oceanul Pacific, care va majora proviziile pentru Asia cu 1,6 milioane de barili de petrol pe zi.

"Imediat ce o sa ne indreptam spre China, Coreea de Sud, Australia si Japonia, vom diminua resursele pentru Europa", a declarat Vainshtok.

De asemenea, Gazprom, companie controlata de statul rus, a amenintat tarile membre ale Uniunii Europene sa nu se opuna ambitiilor sale internationale. In caz contrar, compania a avertizat ca va redirectiona gazele naturale catre alte piete, in special cele asiatice.

"Este necesar sa mentionam ca incercarea de a limita actiunile intreprinse de Gazprom pe piata europeana si politicile de furnizare a gazului, care de fapt au o natura economica, nu vor avea rezultate bune", a declarat Alexi Miller, directorul executiv al Gazprom.

Avertismentele survin atitudinii pe care a avut-o Marea Britanie in cazul Centrica. Guvernul englez a dorit schimbarea legislatiei cu privire la fuziuni, pentru a putea sa blocheze o potentiala achizitionare de catre Gazprom a companiei Centrica, cel mai mare furnizor de gaze naturale din Marea Britanie.

Totodata, amenintarile Gazprom urmeaza o intelegere neoficiala ca Rusia sa furnizeze gaz in China. Avand in vedere faptul ca rezervele de gaz ale Gazprom nu au crescut in ultimii 5 ani, furnizarea gazului in China ar micsora volumul de gaz disponibil pentru Uniunea Europeana.

Spre deosebire de cele doua companii, LukOil, cel mai mare producator de petrol din Rusia, va aloca fonduri importante achizitiilor de active in sectorul petrolier european.

In cadrul unei conferinte a forumului economic rus, care s-a desfasurat la Londra, Andrei Gaindamaka, vicepresedintele LukOil, a explicat ca datoriile nete ale companiei petroliere cumuleaza numai 3 miliarde de dolari, iar LukOil dispune de fonduri suficiente pentru a efectua investitii in sectorul petrolier european. Valoarea de piata a companiei se plaseaza in apropierea nivelului de 90 de miliarde de doalari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO