Business Internaţional

Rusii gonesc cu tancurile investitorii de pe bursa din Moscova

12.08.2008, 19:46 15

Indicele Micex al pietei ruse de actiuni s-a aflat in scadere pentru a doua zi consecutiv ieri, atingand cel mai redus nivel din septembrie 2006 incoace, in conditiile in care conflictul dintre Rusia si Georgia cu privire la regiunea separatista Osetia de Sud a luat amploare, scrie Bloomberg.
Actiunile Gazprom, cea mai mare companie tranzactionata public din Rusia, au scazut pana la un nivel care nu a mai fost atins din mai 2007. Scaderea a fost de 3,2%, pana la 235,80 de ruble (6,5 euro). Actiunile Sberbank, cea mai mare banca a tarii, s-au aflat in scadere pentru a doua zi consecutiv. Actiunile bancii au pierdut 5,9 procente, pana la 56,60 de ruble. Actiunile Severstal, cel mai mare producator de otel al Rusiei, au inregistrat o scadere de 3,8%, pana la 399 de ruble.
Indicele exprimat in ruble Micex a pierdut 3,6 procente, pana la 1.311,34 puncte pe bursa din Moscova. Indicele exprimat in dolari RTS a inregistrat o scadere de 4,2%, pana la 1,651,23 puncte.
"In conditiile in care luptele continua, ne asteptam ca piata sa ramana sub presiune in contextul in care investitorii cauta oportunitati mai sigure", a declarat Peter Westin, strateg in cadrul bancii americane JPMorgan Chase. "Conflictul armat cu Georgia a afectat increderea investitorilor, iar o prelungire a acestuia ar putea alimenta dezbaterea cu privire la riscurile de ordin politic", a adaugat Westin.
Moneda nationala a Rusiei, rubla, a pierdut din valoare pentru a doua zi consecutiv in raport cu cosul dolar-euro utilizat pentru a tine sub control fluctuatiile acesteia.
"Vestea inceperii luptelor in Osetia de Sud a provocat haos", a declarat Chris Weafer, strateg-sef in cadrul UralSib Financial.
Moneda a scazut pana la 24,5181 unitati in raport cu dolarul in Moscova, de la 24,2381 ruble pe 8 august, cand aceasta pierdea 2,3 procente in raport cu moneda americana. In raport cu moneda unica europeana, rubla se situa ieri la un nivel de 36,7355 unitati, de la 36,3705 unitati. In urma acestor fluctuatii, rubla a ajuns la un nivel de 30,0275 unitati in raport cu cosul monetar, cel mai scazut nivel inregistrat din luna februarie. Pe 8 august, rubla se situa la un nivel de 29,6977 unitati in raport cu cosul monetar.
Banca centrala a Rusiei mentine rubla in interiorul unei benzi de tranzactionare in raport cu cosul monetar pentru a limita efectul fluctuatiilor acesteia asupra competitivitatii exporturilor. Rubla a inregistrat o scadere de 1,2 procente pe 8 august, cea mai pronuntata de la introducerea cosului monetar, in februarie 2005.
Conflictul dintre Rusia si Georgia risca in acelasi timp sa creeze probleme in legatura cu o importanta ruta de transport al energiei, generand noi majorari ale pretului petrolului.
Pretul titeiului a avansat de la un minim de 14 saptamani ieri in New York in conditiile in care conflictul dintre Rusia si Georgia a sporit temerile ca livrarile din Marea Caspica ar putea fi intrerupte, iar traderii au considerat scaderea de 7,9% inregistrata saptamana trecuta drept excesiva.
Pretul petrolului si-a reluat cresterea, cele cinci zile de lupte din Georgia amenintand sa duca la o intrerupere a livrarilor prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan catre Marea Mediterana.
Pretul titeiului cu livrare in luna septembrie a urcat cu 1,54 dolari sau 1,3%, pana la 116,74 dolari pe baril pe bursa newyorkeza de marfuri. Petrolul a atins un nivel de 115,20 dolari pe 8 august, cel mai scazut din 1 mai pana in prezent. Contractele futures pe petrol tranzactionate pe Nymex au scazut cu 21% de la nivelul record de 147,27 dolari pe baril atins pe 11 iulie.
Pretul titeiului Brent cu livrare in septembrie a avansat cu 1,52 dolari sau 1,3%, pana la 114,85 dolari.
"Problema vitala este daca vom avea o intrerupere fizica a livrarilor catre Europa", spune Gerard Burg, economist in cadrul National Australia Bank din Melbourne.
"Daca va exista un impact asupra titeiului Brent, o piata mult mai mare va fi afectata, existand potentialul ca preturile sa continue sa creasca."
BP, a doua mare companie petroliera a Europei din punctul de vedere al valorii de piata, a anuntat ca operatiunile sale si productia se desfasoara in mod normal.
Trupele rusesti au intrat in provincia separatista Osetia de Sud pe 8 august in urma luptelor dintre fortele locale si armata georgiana. Conflictul risca sa se amplifice dupa deschiderea unui al doilea front, in Abhazia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO