Business Internaţional

Ruşii de la Sberbank cumpără 51% din acţiunile băncii austriece Volksbank

Ruşii de la Sberbank cumpără 51% din acţiunile băncii austriece Volksbank

Autor: Livadariu Andreea

13.04.2011, 10:57 93

Banca rusă de stat Sberbank se află în ultimul stadiu denegocieri cu grupul austrian Volksbank privind cumpărarea unuipachet de 51% de acţiuni, potrivit publicaţiei Vedomosti, citată deagenţia de ştiri Thomson Reuters, surse din cadrul Sberbankdeclarând că acordul final se va semna în curând.

Denis Bugrov, directorul departamentului de strategie din cardulgrupului bancar rus, a declarat la începutul acestei luni căSberbank se va extinde prin achiziţii în Europa Centrală şi de Est,precum şi în Turcia. La acel moment, Bugrov a refuzat să deadetalii exacte cu privire la băncile vizate, însă a specificat căSberbank este interesată în achiziţia unei bănci care are dejadezvoltată o reţea de distribuţie în Europa Centrală şi de Est.

Ruşii intră din nou în afacerile bancare din România princumpărarea subsidiarelor grupului austriac Volksbank, care îşidesfăşoară activitatea în Europa Centrală şi de Est. Pe piaţalocală, ruşii s-au făcut remarcaţi în principal în industriametalurgică şi în domeniul petrolier, prin Mechtel (minerit şimetalurgie), Artrom Slatina şi Alro Slatina (metalurgie, feroase şineferoase), Uzinele Republica, Upet Târgovişte (echipamentepetroliere), Rafo Oneşti (rafinării) şi LukOil.

Ruşii nu sunt la prima încercare de intrare pe piaţa bancarăromânească, în 2003, fosta Bancă Unirea fiind preluată desocietatea elveţiană Alpur Invest, controlată de investitori ruşiprin Nova Bank. În august 2006, BNR a suspendat licenţa Nova Bank,după ce timp de un an a funcţionat în regim de decontarespecială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO