Business Internaţional

Ruşii de la Sberbank îl vor pe fostul şef al UniCredit

Autor: Livadariu Andreea

01.02.2011, 23:40 31

Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, plănuieşte să îlangajeze pe fostul director executiv al gigantului italianUniCredit Alessandro Profumo conform unor surse din cadrul băncii,citate de ziarul rus Vedomosti, scrie Bloomberg.

Profumo ar urma să ocupe postul de consilier al directoruluiexecutiv German Gref, care şi-a propus să extindă Sberbank la nivelinternaţional.

Alessandro Profumo este cel care a transformat UniCredit dintr-obancă regională într-una globală, prin punerea în aplicare a unuiplan de dezvoltare bazat pe ample achiziţii în Europa Centrală şide Est. De altfel, această strategie a stârnit un conflict cuconsiliul de administraţie al UniCredit, în urma căruia unul dintrecei mai longevivi executivi din domeniul bancar a luat decizia de arenunţa la funcţia deţinută timp de 15 ani. Demisia în lunaseptembrie a anului trecut, cu trei ani înainte de încheiereamandatului, i-a adus executivului italian un pachet compensatoriude 40 de milioane de euro.

Astfel, ruşii vor să profite de experienţa acumulată de Profumoşi să o aplice în cazul celui mai mare creditor rus. Cu active de210 mld. euro în 2010, Sberbank este controlată de stat şi deţineun sfert din activele sectorului bancar rus. Creditorul esteinteresat de achiziţii mai ales în Europa de Est şi a manifestatinteres pentru preluarea operaţiunilor derulate pe pieţele din zonăde grupul austriac Volksbank. Sberbank a mai fost interesată deachiziţia unor instituţii financiare importante din Ucraina şi abăncii poloneze Zachodni WBK, care în cele din urmă a fostcumpărată de spaniolii de la Santander.

Profitul net al Sberbank a urcat în 2010 la 4,5 mld. euro, de la530 mil. euro în 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO