Business Internaţional

Rusia a contestat la Organizaţia Mondială a Comerţului o taxă impusă de UE pe unele importuri

Rusia a contestat la Organizaţia Mondială a Comerţului...

Autor: Anca Dumitrescu

24.12.2013, 10:42 155

Cererea pentru lansarea procedurii, prima făcută de autorităţile de la Moscova de la intrarea Rusiei în OMC, în august 2012, a fost adresată reprezentanţei UE în organizaţie, potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Economiei.

Rusia estimează că industria sa a înregistrat un prejudiciu de ordinul sutelor de milioane de dolari pe an din cauza "corecţiilor energetice" aplicate de Bruxelles anumitor sectoare, cum ar fi metalurgia sau industria fertilizatorilor.

Consultările începute de Rusia reprezintă prima etapă a procedurii şi au rolul identificării unei soluţii amiabile în termen de 60 de zile, respectiv până pe 22 februarie. În lipsa unui acord urmează să fie înfiinţată o comisie de experţi pentru rezolvarea diferendului.

"O primă rundă de consultări ar putea avea loc după sărbători, perioada 1-8 ianuarie este considerată sărbătoare publică în Rusia", a precizat ministerul.

În luna iulie UE a lansat o procedură de acelaşi tip vizând o taxă de reciclare impusă de Rusia automobilelor importate. Perioada negocierilor nu a adus un rezultat, astfel că în noiembrie a fost numită o comisie a OMC, chiar dacă Parlamentul rus a extins aplicabilitatea taxei şi asupra vehiculelor fabricate în Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO