Business Internaţional

Roubini: Nu mai există decât o opţiune pentru Italia. Cine sunt curcanii care nu pot zbura

Dr. Doom Nouriel Roubini, în faza laconică: Nu mai există decât o opţiune pentru Italia. Cine sunt curcanii care nu pot zbura

Nouriel Roubini

Autor: Adrian Voicu

09.11.2011, 17:41 5543

Din seria "Ce mai spune Nouriel Roubini?", avem parte de încă o predicţie a celebrului Nouriel Roubini, economistul care a previzionat intrarea în criza a economiei globale, de data aceasta una laconică.

În trei mesaje scrise de economistul american pe site-ul de microblogging Twitter, acesta ajunge la concluzia care îi îngrozeşte pe toţi investitorii: Italia va trebui să accepte o restructurare a datoriei.

"Italia este TBTF (Too Big To Fail - prea mare pentru a eşua) dar de asemenea este TBTS (Too Big To Save - prea mare pentru a fi salvată): O restructurare coercitivă a datoriei, extinderea maturităţilor vor deveni inevitabile curând", este primul mesaj al lui Roubini.

În următoarele două mesaje, economistul explică care sunt motivele pentru care se va ajunge aici.

"EFSF/SPV (fondul de stabilitate financiară al Europei şi vehiculul investiţional promis de liderii europeni) sunt nişte curcani ce nu vor zbura; BCE nu vrea să fie creditorul de ultimă instanţă iar tratatul spune că o astfel de posibilitate este ilegală. Aşadar singura opţiune pentru Italia este Restructurarea Datoriei".

"Italia va fi forţată să accepte o restructurare prin coerciţie a datoriei de vreme ce EFSF şi SPV (vehiculul investiţional) sunt doi curcani care nu vor zbura. De asemenea, BCE nu poate fi legal un creditor de ultimă instanţă".

Sursa: Business Insider

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO