Business Internaţional

Rezultatul alegerilor din Germania, urmarit cu mare interes de mediul de afaceri

16.09.2005, 19:25 18

Cursa pentru alegerile prezidentiale din Germania devine din ce in ce mai stransa in urma reducerii ecartului dintre Partidul Social Democrat condus de actualul cancelar Gerhard Schroeder si Uniunea Crestin Democrata, informeaza Financial Times.

Astfel, probabilitatile formarii unei "mari coalitii" dupa alegerile de duminica au crescut simtitor in urma ultimelor rezultate din sondajele de opinie. In sondajele Forsa, social-democratii inregistrau 35%, iar crestin-democratii raportau un procent constant de 42%. In dezbaterile televizate, performantele cancelarului au fost la inaltime. Angela Merkel a fost impinsa in coltul defensiv pentru fapul ca UCD si-a asumat in mod gresit initiativele pentru derularea prcoceselor de reforma economica. "Noi am avut curajul de a incepe cu reformele necesare pe care UCD le-a ignorat in timpul anilor ''90", a declarat Schroeder pe postul national de televiziune. Dezbaterea la care au participat reprezentantii Verzilor, Liberalii Democrati si Partidul de Stanga ar putea avea aceeasi influenta pe care a exercitat-o confruntarea fata-in-fata cu Angela Merkel. Un raport publicat de un grup independent de analisti media a demostrat ca duelul a avut impactul unui "punct de rascruce" in evolutia alegerilor electorale. Totusi, sansele ca Merkel sa-si insuseasca victoria sunt in continuare destul de ridicate, dar lidera UCD s-ar putea vedea in postura de a forma o alianta "obligata" cu PSD si nu cu "preferatii" liberali democrati. O astfel de coalitie ar face mult mai dificila atingerea obiectivelor economice. Schroeder a explicat ca va continua setul de reforme inceput "intr-o maniera care va viza elementul social", element care lipseste din programul electoral condus de UCD. Pe cealalta parte, Merkel il acuza pe Schroeder de nerespecatarea angajamentelor facute in campania anterioara si ii reproseaza nivelul aproape record al somajului. Joschka Fischer, ministru de externe si liderul Verzilor, a denuntat sprijinul acordat Statelor Unite in razboiul din Irak de Merkel si de formatiunea politica pe care o conduce.

Principalele asociatii industriale germane isi arata ingrijorarea in legatura cu eventuala formare a "marii coalitii." Acestia sprijina o coalitie intre Crestin Democrati si Liberal Democrati de teama efectelor negative pe care "marea coalitie" le-ar putea genera asupra economiei germane. O alianta UCD-PSD este privita cu scepticism de catre Federatia Industriei Germane care crede ca o astfel de structura politica ar reduce dimensiunea investitiilor pe teritoriul german. In contextul actual care impune crearea de locuri de munca si crestere economica, "marea coalitie" ar ridica probleme pe masura Germaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO