Business Internaţional

Rezistenta Pechiney a fost topita cu 4 mld. euro

15.09.2003, 00:00 18



Grupul francez producator de aluminiu Pechiney le-a recomandat actionarilor sa accepte oferta de cumparare depusa de concurentul canadian Alcan, care evalueaza compania franceza la 4 miliarde de euro (4,48 miliarde de dolari). Prin aceasta preluare, Alcan va depasi rivalul american Alcoa, devenind cel mai mare producator de aluminiu din lume, dupa venituri, accelerand consolidarea globala a industriei.



Pechiney a anuntat intr-un comunicat ca oferta Alcan este de 48,5 euro/actiune, incluzand 1 euro/actiune care va fi platit daca rezultatele licitatiei ating cel putin 95%, si ca reprezinta "cea mai buna alternativa disponibila pentru actionarii Pechiney". Tranzactia mai trebuie insa aprobata de Uniunea Europeana si de autoritatile americane anti-trust.



Alcan, al doilea producator de aluminiu din lume, si-a imbunatatit oferta pentru Pechiney dupa respingerea acesteia de catre actionarii firmei franceze. "Consiliul de administratie al Pechiney a decis sa recomande actionarilor sa accepte noua oferta a Alcan, deoarece considera ca este in interesul actionarilor, angajatilor si clientilor", arata comunicatul Pechiney.



Jean-Pierre Rodier, directorul executiv Pechiney, a afirmat ca oferta primita de la Alcan este una "corecta", si include o prima de 43% fata de oferta initiala depusa de Alcan, in luna iulie. La sfarsitul lunii august Pechiney a respins o oferta de 47-48 euro/actiune, starnind reactii furioase din partea unor actionari.Apoi, Pechiney a explorat varianta divizarii activelor de aluminiu si ambalaje. Rodier a anuntat ca se va retrage, daca preluarea se va finaliza cu succes, pentru ca "nu e loc de doi sefi aici". Totusi, autoritatile de la Bruxelles mai pot inca bloca fuziunea, iar o oferta rivala nu este nici ea exclusa. Tranzactia are insa acordul guvernului francez si decizia consiliului de conducere a Pechiney de a accepta oferta Alcan va grabi probabli obtinerea acordului UE.



Pechiney, aflat pe locul patru in ierarhia mondiala a producatorilor de aluminiu, a mentionat ca oferta mai trebuie aprobata de autoritatile europene si americane si a indicat ca Alcan le va remite oferta revizuita autoritatilor de reglementare la 16 septembrie. Pretul se situeaza sub previziunile analistilor, care estimau un nivel de circa 50 euro/actiune, dar este superior valorii de 41 euro oferite initial de Alcan, in luna iulie.



Initiativa companiei canadiene vine la trei ani dupa ce un proiect de fuziune dintre Alcan, Pechiney si Algroup (Elvetia) a esuat, in urma obiectiilor legate de respectarea normelor de libera concurenta ridicate de Comisia Europeana. Atunci, Alcan a reusit sa cumpere Algroup, in detrimentul Pechiney.



In urma acestei experiente, conducerea Alcan declara, in luna august, ca va fi nevoita sa anuleze oferta, daca autoritatile de la Bruxelles nu vor aproba rapid acest proiect.




Gigantul mondial al aluminiului



* Fuziunea: Alcan-Pechiney va crea cel mai mare producator de aluminiu din lume, care va concura de pe pozitii egale cu grupul american Alcoa, cu o cifra de afaceri de 23,9 miliarde euro, din care 60% in industria aluminiului, si 40% in ambalaje. Noua companie va realiza 40% din activitate in Europa si 30% din activitate in America de Nord.



* Alcan: grupul canadian, care a mai preluat Alusuisse in 2000, a realizat o cifra de afaceri de 12,54 miliarde dolari (11,2 miliarde euro) in 2002, si are 54.000 de angajati.



* Pechiney: grupul a realizat o cifra de afaceri de 11,9 miliarde euro in 2002 si numara la sfarsitul anului trecut 34.000 de angajati.



andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO