Business Internaţional

Reuters: Privatizările din Grecia nu au nicio şansă fără modificarea legislaţiei învechite

Reuters: Privatizările din Grecia nu au nicio şansă fără modificarea legislaţiei învechite

Autor: Anca Dumitrescu

01.06.2011, 18:08 269

Grecia trebuie să modifice legislaţia învechită, inclusivprevederile care restricţionează concedierile la companiile destat, pentru ca programul de privatizări, necesar reduceriidatoriilor, să aibă vreo şansă de succes, relatează Reuters.

După ce nu a reuşit să vândă vreunactiv de la aprobarea programului de finanţare de 110 miliarde deeuro, în urmă cu un an, Grecia s-a angajat să accelerezeprivatizările şi să obţină astfel 50 de miliarde de euro până în2015.

Înaintea vânzărilor, Grecia artrebui să ia nişte decizii dificile, precum majorarea preţuluienergiei şi permisiunea ca angajaţii de la fostele companii de statsă poată fi concediaţi.

În caz contrar, Grecia ar putea sănu reuşească să atragă interesul investitorilor.

"Dacă lucrurile nu se vor schimba,companiile de stat vor fi imposibil de vândut, sau vor fiprivatizate pentru doar 10% din valoarea lor", a declarat StefanosManos, fost ministru de Finanţe şi autor al privatizării de succesa telefoniei mobile, în anii 1990.

Uniunea Europeană şi FMI exercităpresiuni asupra Greciei pentru a afectua privatizări mari, învederea obţinerii de fonduri pentru reducerea datoriilor uriaşe, înprezent de 150% din PIB.

Angajaţii mai multor companiiincluse în programul de privatizare sunt practic imposibil deconcediat, întrucât sunt protejaţi de legislaţiaînvechită.

Deutsche Telecom, care deţine deja30% din operatorul de telecomunicaţii OTE, s-ar putea folosi deproblema forţei de muncă în negocierile de achiziţie a altor 16%din titluri.

Compania germană a revizuit dejaîn scădere cu 900 de milioane de euro valoarea investiţiei de 3,8miliarde de euro la OTE.

Unii analişti consideră căaşteptările ca Grecia să poată vinde participaţii la băncile destat Postal Savings Bank şi ATE Bank, care au deţineri mari deobligaţiuni guvernamentale elene, considerate toxice, suntneraliste.

"Niciun străin nu va veni, decâtdacă portofoliul va fi revizuit în scădere cu cel puţin 50%", adeclarat Tania Gold, analist la UniCredit.

Grecia trebuie să ia deciziidificile şi în domeniul energiei, dacă vrea să vândă 15% dinfurnizorul de electricitate PPC.

Înainte ca investitorii să seimplice, guvernul trebuie să renunţe la reglementarea preţurilorelectricităţii, care sunt printre cele mai scăzute dinEuropa.

Grecia mai trebuie să explice comva respecta o dispoziţie a UE privind desfiinţarea monopolului PPCasupra producţiei de cărbune, cea mai ieftină sursă de energie aţării.

De asemenea, PPC, unul dintre ceimai mari poluatori din Europa, se va confrunta din 2013 cu costurisuplimentare de circa un miliard de euro pentru emisii de dioxid decarbon.

"Vizibilitatea investitorilor estezero în prezent", a spus Paris Mantzavras, analist la HSBC înParis.

Piedicile legislative ar puteacomplica şi vânzarea companiei de jocuri de noroc OPAP, care are ovaloare de piaţă de patru miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO