Business Internaţional

Reunificarea Chinei cu Taiwanul este inevitabilă, consideră liderul de la Beijing, Xi Jinping

Reunificarea Chinei cu Taiwanul este inevitabilă,...

Autor: Tiberiu Sabo

31.12.2023, 16:26 56

"Reunificarea Chinei cu Taiwanul este inevitabilă”, a declarat preşedintele Xi Jinping în discursul său de Anul Nou, duminică, adoptând un ton mai ferm decât anul trecut, cu mai puţin de două săptămâni înainte ca insula revendicată de China să îşi aleagă un nou lider, relatează Reuters.

Alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 13 ianuarie din Taiwan au loc într-un moment de relaţii tensionate între Beijing şi Taipei. China a intensificat presiunea militară pentru a-şi afirma pretenţiile de suveranitate asupra Taiwanului.

China consideră Taiwanul ca fiind "teritoriul său sacru" şi nu a renunţat niciodată la a-l aduce sub controlul Beijingului, deşi Xi Jinping nu a făcut nicio referire la ameninţări militare în discursul său de Anul Nou transmis de televiziunea de stat.

China s-a opus în mod special actualului vicepreşedinte Lai Ching-te, candidatul la preşedinţie al Partidului Democrat aflat la putere în Taiwan şi care conduce în sondajele de opinie, spunând că este ”un separatist periculos”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO