Business Internaţional

Republicanii şi Trump încearcă să limiteze reacţiile la decizia privind fertilizarea din Alabama

Republicanii şi Trump încearcă să limiteze reacţiile...

Autor: Laura Buciu

24.02.2024, 07:11 42

Donald Trump şi partidul său se străduiesc să limiteze consecinţele unei decizii a instanţei din Alabama care a determinat unii furnizori să suspende tratamentele de fertilizare in vitro. Democraţii consideră că acest rezultat este o dovadă în plus că drepturile reproductive sunt atacate.

Curtea Supremă din Alabama, controlată de republicani, a decis pe 16 februarie că embrionii congelaţi ar trebui să fie consideraţi copii, o decizie despre care experţii au spus că ar putea încuraja alte state să urmeze exemplul, scrie Reuters.

În condiţiile în care republicanii joacă deja în apărare pe tema dreptului la avort în perspectiva alegerilor din acest an, aceştia s-au grăbit vineri să limiteze daunele provocate de decizia instanţei.
Într-o declaraţie de vineri, Trump a cerut legislativului din Alabama să găsească o soluţie pentru a păstra disponibilitatea tratamentelor FIV în stat.

„Susţin cu tărie disponibilitatea FIV pentru cuplurile care încearcă să aibă un copil”, a declarat fostul preşedinte într-o postare pe Truth Social.

Între timp, democraţii căutau să profite de decizia din Alabama. Senatoarea americană Elizabeth Warren, candidată democrată la alegerile prezidenţiale din 2020, a declarat vineri la CNN că „avortul şi FIV vor fi pe buletinul de vot în noiembrie”.

Preşedintele Joe Biden şi Casa Albă au criticat hotărârea din Alabama, secretarul de presă Karine Jean-Pierre declarând vineri că „FIV este atacată” şi a făcut apel la Congres să adopte măsuri de protecţie.

O sursă de la Casa Albă a declarat pentru Reuters că Casa Albă nu poate face mare lucru din punct de vedere legal, prin intermediul unor ordine executive, pentru a contesta hotărârea din Alabama.

„Singura opţiune este de a continua să ridice problema, transformând-o într-o luptă politică şi folosind amvoanele pentru a atrage mai multă atenţie”, a declarat sursa.

După ce, în 2022, Curtea Supremă a SUA a abolit dreptul constituţional de a obţine un avort în cauza Dobbs v. Jackson Women's Health Organization, reacţia republicanilor în alegerile de la mijlocul mandatului a fost rapidă şi severă. Democraţii au reuşit să păstreze controlul asupra Senatului şi să îşi limiteze pierderile în Camera Reprezentanţilor a SUA.

În condiţiile în care Biden se confruntă cu puternice obstacole în campania sa de realegere din acest an, democraţii speră să profite de problema avortului pentru a-l ajuta pe Biden să obţină un al doilea mandat şi pentru a-şi îmbunătăţi perspectivele în Congres. Hotărârea din Alabama ar putea cataliza aceste eforturi, au declarat strategii.

„Acest lucru este foarte important”, a declarat Jess McIntosh, un strateg democrat care consiliază campaniile pe probleme legate de dreptul la avort. „Sincer, este o aterizare cu o explozie similară cu cea a lui Dobbs”.

McIntosh a spus că a vorbit cu femei de 30 şi 40 de ani care fie au embrioni, fie se bazează pe FIV pentru a le ajuta să conceapă şi care au fost zdruncinate de această decizie.

„Femeile înţeleg deja că acest lucru este terifiant”, a spus ea.

Grupurile anti-avort, precum Concerned Women for America, au lăudat decizia. Dar a fost privită cu îngrijorare de unii republicani care susţin că FIV şi alte tratamente de fertilitate sunt pro-familie şi nu ar trebui să fie asimilate cu întreruperea sarcinii.

Guvernatori republicani precum Brian Kemp din Georgia, care a semnat în 2019 o interdicţie care limitează avorturile în stat la şase săptămâni, s-au pronunţat în sprijinul tratamentelor FIV.

Candidata republicană la preşedinţia SUA, Nikki Haley, o opozantă fermă a avortului, a stârnit confuzie cu privire la poziţia sa faţă de hotărârea din Alabama, sugerând iniţial că este de acord, dar spunând ulterior că nu doreşte să restricţioneze opţiunile de fertilitate.

„Nu vrem ca tratamentele de fertilitate să se oprească”, a declarat ea..

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO