Business Internaţional

Republica Moldova: într-un an crucial pentru integrarea în UE, tornada scumpirilor se temperează cu ajutorul susţinerii financiare din partea UE şi livrărilor de energie din România

Republica Moldova: într-un an crucial pentru integrarea...

Autor: Catalina Apostoiu

18.01.2024, 00:05 257

Cu deschiderea primelor ca­pi­tole de negociere din cadrul pro­ce­sului său de aderare la UE şi alegeri prezidenţiale în toamnă, Moldova are în faţă un an crucial pentru inte­gra­rea sa în bloc, totul în contextul continuării războiului din Ucraina.

Preşedinta ţării Maia Sandu a anunţat în decembrie anul trecut că va încerca să obţină un al doilea mandat în 2024, ţintind să aducă ţara mai aproape de Uniunea Europeană, şi va cere parlamentului să organi­zeze un referendum privitor la aderarea ţării la bloc.

Şefa băncii centrale a Moldovei a declarat că prăbuşirea inflaţiei de­mon­strează că abandonarea abruptă a energiei ruseşti a dat roade, scrie Bloomberg. Potrivit Ancăi Dragu, susţinerea financiară venită din partea UE şi noile livrări de energie din România se află în spatele încetinirii inflaţiei anul trecut la 4,2% de la peste 30% în 2022.

Redresarea după turbulenţele generate de invadarea Ucrainei de către Rusia a fost mult mai robustă decât anticipaseră iniţal autorităţile ţării, a adăugat Dragu. „Cazul Moldovei este o poveste de succes pentru UE şi demonstrează im­pactul pe care aceasta l-ar putea avea şi asupra altor ţări“, a declarat Dragu, care a venit la cârma băncii centrale a Moldovei în decembrie anul trecut.

Dragu a mai declarat că manda­tul său se va concentra pe consolida­rea credibilităţii şi independenţei băncii centrale, cât şi pe reformarea sectorului financiar al ţării. Dezvol­tarea viitoare a Moldovei depinde de o finanţare eficientă de către bănci a cetăţenilor şi antreprenorilor, în condiţiile în care cererea de credite rămâne scăzută comparativ cu media UE, a adăugat aceasta.

Banca centrală a Moldovei a decis să-şi menţină dobânda de referinţă neschimbată la 4,75% în de­cembrie anul trecut, după ce a redus-o de la 6% în noiembrie, po­trivit Seenews. Decizia a avut drept obiec­tiv menţinerea condiţiilor mo­netare pentru stimularea cererii prin încu­rajarea consumului, echilibrarea economiei naţionale şi ancorarea aşteptărilor inflaţioniste.

Înăsprirea susţinută a politicii monetare timp de un an şi jumătate până la finalul anului 2022 este considerată a fi contribuit semnificativ la procesul dezinflaţionist.

În acelaşi timp, deficitul comercial al Moldovei a scăzut cu 5,5% în termeni anuali în primele 11 luni ale anului trecut, atingând 4,121 miliarde de dolari (3,79 miliarde de euro).

Exporturile ţării au scăzut cu 6,2% anual în ianuarie-noiembrie 2023, în timp ce importurile au fost cu 5,8% mai mici.

Uniunea Europeană a absorbit 65,2% din exporturile ţării în primele 11 luni ale anului trecut şi a reprezentat 48,5% din importurile ţării.

Doar în noiembrie, exporturile Moldovei au crescut cu 6,7% în termeni anuali la 379,1 milioane $, în timp ce importurile au scăzut cu 14,7% la 732,2 milioane $, rezultând un deficit comercial de 353,1 milioane $, cu 29,8% mai redus în termeni anuali.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO