Business Internaţional

Renunta Fed la politica monetara "pe pilot automat"?

27.06.2005, 18:56 13

Oficialii Rezervei Federale, banca centrala a SUA, urmeaza sa se intalneasca in zilele de miercuri si joi, intr-o sedinta in care se anticipeaza ca presedintele Alan Greenspan si echipa sa vor decide o noua majorare a ratei dobanzii de referinta cu inca un sfert de punct procentual, scrie CNN Money.

Daca acest lucru se va produce, piata asteptand aceasta mutare, ar fi pentru a noua oara consecutiv, incepand din luna iunie a anului trecut cand se hotaraste marirea dobanzii, care ar ajunge astfel la nivelul de 3,25%.

Fed a anuntat inca din luna mai ca intentioneaza sa continue strategia de crestere a dobanzii "cu un ritm care va fi probabil determinat prin calcul", ceea ce i-a facut pe investitori sa creada ca ar putea fi vorba despre mai multe majorari cu un sfert de punct procentual, oficialii Fed fiind ingrijorati mai mult de evolutia inflatiei decat de o incetinire a cresterii economice.

"Cred ca Fed va renunta la abordarea treptei de crestere ''calculata''", spune John Derrick, director de cercetare la fondul de investitii US Global Investors. "Politica monetara pe care a aplicat-o banca centrala in ultima vreme a ajuns sa fie cunoscuta de toata lumea, iar Fed va dori sa surprinda piata prin decizia sa", a adaugat el.

Insa alti analisti considera ca un control relativ bun al inflatiei si o piata imobiliara puternica denota o economie mai sanatoasa, ceea ce creeaza premisele unor noi majorari a dobanzii in aceeasi nota.

"Conducerea pe pilot automat functioneaza bine pentru Alan Greenspan", afirma Jonathan Golub, analist la banca J.P. Morgan. "De ce ar dori el sa schimbe abordarea?", se intreaba Golub.

Analistul considera ca ar fi un adevarat soc pentru jucatorii din piata sa constate ca Rezerva Federala a luat orice alta hotarare in afara de majorarea cu obisnuitul punct procentual.

Majoritatea economistilor vad o rata a dobanzii atingand pragul de 3,5% la urmatoarea sedinta a Fed care va avea loc in luna august.

Economia americana a avut un ritm de crestere relativ solid in primul trimestru, de 3,5%, astfel ca unii analisti sustin ca Fed ar trebui sa isi continue politica monetara.

De cealalta parte a Atlanticului, pe batranul continent, Banca Centrala Europeana (BCE), care stabileste costul imprumuturilor pentru cele 12 state din zona euro, a redus previziunile pentru expansiune economica in regiune din acest an la 1,4%, de la 1,6%. BCE si-a argumentat decizia citand drept principale cauze cresterea pretului petrolului si ingrijorarile cu privire la cererea interna in zona.

Pentru a impulsiona ritmul de crestere economica si pentru a stimula cererea, mai multi lideri politici printre care cancelarul german Gerhard Schroeder si premierul italian Silvio Berlusconi, ca de altfel si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), au facut apel la BCE sa reduca rata dobanzii de referinta. BCE a pastrat nemodificata rata dobanzii din iunie 2003 pana in prezent. Nivelul actual al dobanzii stabilit de BCE la 2% reprezinta valoarea minima din ultimii 60 de ani.



Indicele Dow Jones, lovit de valul de scumpire a petrolului

Actiunile companiilor americane au resimtit la sfarsitul saptamanii trecute majorarea pretului barilului de petrol pana la 60 de dolari, alimentand temerile cu privire la modul in care aceasta evolutie nefavorabila a cotatiei petrolului ar putea afecta expansiunea economica globala si marjele de profit ale companiilor.

Dupa ce indicele Dow Jones Industrial Average a coborat cu 1,19%, pana la valoarea de 10.297,84 puncte, liderii grupului celor opt state puternic industrializate, care urmeaza sa se intalneasca in Scotia la inceputul lunii iulie, au modificat prioritatile de pe agenda de dezbatere trecand marirea pretului energiei in fruntea prioritatilor de dezbatere.

Oficialii germani au declarat ca scumpirea pretului titeiului va constitui un subiect central la intrunirea G8, in timp ce ministrii japonezi au lansat un avertisment in legatura cu impactul potential pe care il poate avea asupra dezvoltarii economice mondiale.

Efectul negativ asupra consumatorilor a fost subliniat dupa ce pretul petrolului la surse din SUA si Europa a atins niveluri record in termeni nominali.

Cea mai grea lovitura pare a fi destinata companiilor de transport aerian, British Airways, Virgin Atlantic si Austrian Airlines. Acestea au recurs la majorarea tarifelor pentru a compensa cresterea costurilor la combustibil.

Membrii OPEC, cartelul exportatorilor de petrol care controleaza 40% din rezervele de titei ale planetei, iau in calcul o noua extindere a cotei de productie pentru a doua oara in mai putin de doua saptamani. Capacitatea OPEC de a amplifica productia este insa limitata.

Totusi, si la acest nivel prohibitiv al pretului, cererea pare a nu fi afectata. Analistii estimeaza ca pretul petrolului nu va scadea pana ce cresterea economica nu va fi subminata, ceea ce va determina diminuarea cererii pentru combustibil.



Scaderea cotatiei euro va da semnalul si pentru dobanda?

Euro s-a depreciat in raport cu dolarul pentru a treia saptamana din ultimele patru si a pierdut si in fata yenului japonez pentru a patra saptamana din ultimele cinci, ceea ce indica o posibila mutare a bancilor centrale europene in sensul reducerii ratelor dobanzii. Euro a inregistrat vinerea trecuta cea mai scazuta cotatie din ultimele zece luni, de 1,1981 dolari pentru un euro, la bursa newyorkeza. La inceputul acestei saptamani, Riksbank - banca centrala a Suediei - a decis sa reduca dobanda de referinta cu mai mult decat se preconiza, iar procesul-verbal de la intrunirea Bancii Angliei arata ca doi din cei noua oficiali au votat pentru o micsorare a dobanzii. Aceste actiuni au stat la baza speculatiilor cu privire la o decizie de reducere a ratei de referinta din partea BCE. Comparativ cu dolarul, euro a pierdut saptamana trecuta 1,6%, potrivit sistemului de tranzactionare electronic EBS, si 1,14% in raport cu yenul japonez. Dolarul a castigat 0,4% in fata yenului in perioada mentionata. Dupa ce banca centrala a Suediei a hotarat reducerea dobanzii de la 2% la 1,5%, asteptarile in legatura cu o mutare similara din partea BCE s-au intensificat.



Pretul petrolului afecteaza economia UE

Comisia Europeana isi va reduce, probabil, pentru a treia oara in 8 luni estimarile cu privire la cresterea economica pe anul 2005, a declarat comisarul UE pe probleme monetare Joaquin Almunia, citat de Bloomberg. Decizia a survenit ca urmare a influentei pe care le-au exercitat preturile-record ale petrolului asupra economiei Uniunii Europene. "Pe termen scurt, daca pretul titeiului ramane la nivelul curent, de 60 de dolari pe baril, vom avea si mai multe dificultati in incercarea de a atinge nivelul estimat pentru crestere", a spus Almunia. Preturile pentru petrol pun in pericol sansele de recuperare ale economiei europene in al doilea semestru al anului curent, prin scaderea profitului la companii si a puterii de cumparare in randul persoanelor din tarile membre UE. Comisia, care isi face publice estimarile in lunile aprilie si octombrie, a anticipat o crestere de 1,6 procente pentru anul acesta, in scadere cu 2 procente fata de previziunea facuta in octombrie 2004. Cresterea economica inregistrata anul trecut a fost de 2%. Petrolul era cotat ieri la valoarea de 59,88 de dolari per baril la bursa din New York. (Andreea Groenendijk)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO