Business Internaţional

Refugiaţii ucraineni devin antreprenori în Polonia. Din totalul companiilor înfiinţate 45% au în spate ucraineni

Refugiaţii ucraineni devin antreprenori în Polonia. Din...

Autor: Catalina Apostoiu

11.01.2023, 22:38 167

Ucrainenii au reprezentat 45% din numărul total de companii noi străine înfiinţate în Polonia anul trecut, relevă un raport al Institutului Economie Polonez (PIE), potrivit Bloomberg.

Într-un semn al modului în care invadarea Ucrainei de către Rusia transformă economii, cetăţeni ucrai­neni au înregistrat 10.200 de între­prin­deri unipersonale şi 3.600 de companii cu capital ucrainean în perioada ianuarie-septembrie 2022. Cota acestora din numărul total de companii noi din Polonia a urcat la 8,5% în septembrie de la sub 1% înaintea războiului.

La sfârşitul lunii septembrie 2022, 24.100 de companii cu capital ucrainean îşi desfăşurau activitatea în Polonia, incluzând ceel 3.600 de companii înfiinţate în 2022, notează Warsaw Voice.

„Polonia, graţie locaţiei sale geo­grafice şi proximităţii culturale, a de­venit un hub logistic şi organizaţional natural pentru companiile ucrainene şi poate un loc pentru dezvoltare în continuare“, estimează autorii ra­portului PIE.

Potrivit raportului, 24.100 de com­panii cu capital ucrainean ope­rează în Polonia, sau 25% din numă­rul total de companii cu capital străin. Acestea operează în principal în domeniile comerţului, construcţiilor şi transportului şi depozitării.

Numărul întreprinderilor uni­perso­nale înfiinţate de ucraineni în Polonia aproape s-a dublat după izbucnirea războiului. Majoritatea, una din patru, desfăşoară activităţi în construcţii, 16% în IT&C şi 14% în alte servicii.

Potrivit experţilor, sfârşitul răz­bo­iului nu va însemna o închidere în masă sau relocare a businessurilor înapoi în Ucraina. Majoritatea com­pa­niilor ucrainene intenţionează să-şi continue operaţiunile în Polonia, să se extindă, să-şi întărească coopera­rea cu parteneri polonezi şi să parti­cipe la viitoarea reconstrucţie a Ucrainei.

Peste un milion de refugiaţi ucrai­neni, în principal femei, şi-au găsit refugiu în Polonia din 24 febru­arie, 2022, revelă raportul PIE, con­form Bloomberg.

Datele guvernamentale arată că 420.000 şi-au găsit un loc de muncă, mulţi înfiinţând companii, în princi­pal în construcţii, IT şi industria de retail. Femeile au reprezentat 41% din numărul noilor întreprinderi unipersonale înfiinţate de ucraineni.

Peste 50% din companiile înfiin­ţa­te în Polonia au făcut acest pas pen­tru a-şi continua businessul început în Ucraina. Aproximativ două treimi spun că intenţionează să rămână pe piaţa poloneză indiferent de modul în care se va încheia războiul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO