Business Internaţional

Redresarea economiei va duce la o explozie a preturilor alimentelor

16.11.2009, 23:12 16

Iesirea din recesiune a eonomiei mondiale creeaza conditiipropice pentru o noua crestere semnificativa a preturilor laalimente, declara Jacques Diouf, director general al Organizatieipentru Alimentatie si Agricultura a ONU, scrie Financial Times.

Diouf crede ca pe plan mondial nu se iau suficiente masuripentru a se evita o noua criza a alimentelor.

Directorul FAO a declarat ca aceleasi probleme structurale careau declansat cresterea puternica a preturilor la alimente anultrecut afecteaza in continuare piata. Printre aceste probleme senumara lipsa investitiilor, cresterea cererii in Asia si orientareamateriilor prime pentru alimente catre biocarburanti.

"Avem toate elementele care sa duca la o noua criza", a declaratDiouf, adaugand ca devalorizarea monedei americane ar puteaintensifica presiunile in sensul majorarii preturilor la materiileprime pentru industria alimentara.

Desi preturile unor materii prime, cum ar fi graul si orezul,s-au injumatatit de la varful atins la mijlocul anului 2008 dupa ceagricultorii din tarile bogate si-au majorat productia, acestea sementin cu mult peste nivelul de dinaintea crizei si aproape deniveluri record in tarile sarace.

Alte materii prime pentru industria alimentara, cum ar fizaharul si ceaiul, se tranzactioneaza in prezent la cele mairidicate preturi din ultimii 30 de ani.

Avertismentul directorului FAO vine in contextul in carecompaniile din domeniul alimentar cer strategilor o transparentalegislativa sporita si o majorare a cheltuielilor pe infrastructurapentru a face fata crizei alimentelor. Sectorul privat poatecontribui, dar nu poate rezolva aceste probleme singur, au declaratdirectorii unora dintre cele mai mari companii din acest sector lanivel mondial. Acestia au aratat ca pentru siguranta din domeniulalimentar este cu atat mai important sa se utilizeze noi tehnologiide majorare a randamentelor si productiei.

Diouf a declarat ca tehnologia va fi vitala in acest sens, desia admis ca FAO nu a ajuns inca la un consens cu privire laorganismele modificate genetic.

El a adaugat ca agricultura organica ar trebui incurajata, darca "nu poate hrani 6,5 miliarde de oameni si cu atat mai putinpeste 9 miliarde de oameni in 2050".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO