Redresarea economiei va duce la o explozie a preturilor alimentelor

Autor: Catalina Apostoiu 16.11.2009

Iesirea din recesiune a eonomiei mondiale creeaza conditii propice pentru o noua crestere semnificativa a preturilor la alimente, declara Jacques Diouf, director general al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a ONU, scrie Financial Times.

Diouf crede ca pe plan mondial nu se iau suficiente masuri pentru a se evita o noua criza a alimentelor.

Directorul FAO a declarat ca aceleasi probleme structurale care au declansat cresterea puternica a preturilor la alimente anul trecut afecteaza in continuare piata. Printre aceste probleme se numara lipsa investitiilor, cresterea cererii in Asia si orientarea materiilor prime pentru alimente catre biocarburanti.

"Avem toate elementele care sa duca la o noua criza", a declarat Diouf, adaugand ca devalorizarea monedei americane ar putea intensifica presiunile in sensul majorarii preturilor la materiile prime pentru industria alimentara.

Desi preturile unor materii prime, cum ar fi graul si orezul, s-au injumatatit de la varful atins la mijlocul anului 2008 dupa ce agricultorii din tarile bogate si-au majorat productia, acestea se mentin cu mult peste nivelul de dinaintea crizei si aproape de niveluri record in tarile sarace.

Alte materii prime pentru industria alimentara, cum ar fi zaharul si ceaiul, se tranzactioneaza in prezent la cele mai ridicate preturi din ultimii 30 de ani.

Avertismentul directorului FAO vine in contextul in care companiile din domeniul alimentar cer strategilor o transparenta legislativa sporita si o majorare a cheltuielilor pe infrastructura pentru a face fata crizei alimentelor. Sectorul privat poate contribui, dar nu poate rezolva aceste probleme singur, au declarat directorii unora dintre cele mai mari companii din acest sector la nivel mondial. Acestia au aratat ca pentru siguranta din domeniul alimentar este cu atat mai important sa se utilizeze noi tehnologii de majorare a randamentelor si productiei.

Diouf a declarat ca tehnologia va fi vitala in acest sens, desi a admis ca FAO nu a ajuns inca la un consens cu privire la organismele modificate genetic.

El a adaugat ca agricultura organica ar trebui incurajata, dar ca "nu poate hrani 6,5 miliarde de oameni si cu atat mai putin peste 9 miliarde de oameni in 2050".