Business Internaţional

Redresarea economiei europene intareste moneda euro

Redresarea economiei europene intareste moneda euro
09.09.2009, 17:17 16

Moneda euro s-a apropiat de maximul ultimelor noua luni inraport cu dolarul inaintea publicarii unui raport asteptat saindice o crestere a productiei industriale franceze pentru a treialuna consecutiv in iulie, intarind semnalele privind relaxarearecesiunii economice din regiune, scrie Bloomberg.

Dolarul s-a depreciat pentru a doua zi consecutiv in raport culira sterlina pe fondul asteptarilor conform carora oficialiibancii centrale americane (Fed) vor semnala ca nu vor decide omajorare a ratelor dobanzii.

"Apetitul pentru risc isi revine, sprijinind moneda euro", adeclarat Susumu Kato, economist-sef in cadrul Calyon Securities,divizia de operatiuni bancare de investitii din cadrul CreditAgricole. "Moneda euro beneficiaza in acelasi timp de pe urmanesigurantei privitoare la economia americana. Zona euro va asistaprobabil la o majorare a ratelor dobanzii inaintea StatelorUnite."

Moneda euro a avansat la 1,4498 euro in raport cu dolarul, de la1,4535 cu o zi in urma, cel mai ridicat nivel din 18 decembrie.Dolarul a scazut la 1,6530 in raport cu lira sterlina.

Moneda euro si-a continuat cresterea in conditiile in careeconomisti intervievati de Bloomberg au declarat ca institutul destatistica Insee cu sediul in Paris ar putea anunta o crestere de0,4% a productiei fabricilor din Franta in luna iulie, dupa ocrestere de 0,3% in iunie.

Christian Noyer, membru al consiliului guvernator al BanciiCentrale Europene, a declarat insa ca economia franceza seredreseaza intr-un ritm mai alert decat se anticipase anterior.

Dolarul s-a depreciat inaintea discursurilor presedintelui FedChicago Charles Evans si presedintelui Fed Dallas RichardFisher.

Fisher declara saptamana trecuta ca Statele Unite ar putea"asista la o perioada prelungita de rezultate economice slabe".

Indicele dolarului a inregistrat o scadere de 1,4% in ultimasaptamana in conditiile in care semnalele ca economia mondialaincepe sa-si revina au redus cererea de dolari ca refugiu in fatarecesiunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO