Redresarea economiei europene intareste moneda euro

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 09.09.2009

Moneda euro s-a apropiat de maximul ultimelor noua luni in raport cu dolarul inaintea publicarii unui raport asteptat sa indice o crestere a productiei industriale franceze pentru a treia luna consecutiv in iulie, intarind semnalele privind relaxarea recesiunii economice din regiune, scrie Bloomberg.

Dolarul s-a depreciat pentru a doua zi consecutiv in raport cu lira sterlina pe fondul asteptarilor conform carora oficialii bancii centrale americane (Fed) vor semnala ca nu vor decide o majorare a ratelor dobanzii.

"Apetitul pentru risc isi revine, sprijinind moneda euro", a declarat Susumu Kato, economist-sef in cadrul Calyon Securities, divizia de operatiuni bancare de investitii din cadrul Credit Agricole. "Moneda euro beneficiaza in acelasi timp de pe urma nesigurantei privitoare la economia americana. Zona euro va asista probabil la o majorare a ratelor dobanzii inaintea Statelor Unite."

Moneda euro a avansat la 1,4498 euro in raport cu dolarul, de la 1,4535 cu o zi in urma, cel mai ridicat nivel din 18 decembrie. Dolarul a scazut la 1,6530 in raport cu lira sterlina.

Moneda euro si-a continuat cresterea in conditiile in care economisti intervievati de Bloomberg au declarat ca institutul de statistica Insee cu sediul in Paris ar putea anunta o crestere de 0,4% a productiei fabricilor din Franta in luna iulie, dupa o crestere de 0,3% in iunie.

Christian Noyer, membru al consiliului guvernator al Bancii Centrale Europene, a declarat insa ca economia franceza se redreseaza intr-un ritm mai alert decat se anticipase anterior.

Dolarul s-a depreciat inaintea discursurilor presedintelui Fed Chicago Charles Evans si presedintelui Fed Dallas Richard Fisher.

Fisher declara saptamana trecuta ca Statele Unite ar putea "asista la o perioada prelungita de rezultate economice slabe".

Indicele dolarului a inregistrat o scadere de 1,4% in ultima saptamana in conditiile in care semnalele ca economia mondiala incepe sa-si revina au redus cererea de dolari ca refugiu in fata recesiunii.