Business Internaţional

Record negativ pentru rublă: Moneda rusească a atins un nou minim, aproape de nivelul la care banca centrală va interveni

Record negativ pentru rublă: Moneda rusească a atins un...

Autor: Anca Dumitrescu

29.09.2014, 17:02 148

Astfel, rubla a coborât cu 1%, la 44,3117 unităţi faţă de un coş format din dolari şi euro, moneda fiind cu doar 0,2% sub nivelul de 44,40 unităţi de la care banca centrală va începe să cumpere ruble.

Randamentului obligaţiunilor guvernamentale pe termen de 10 ani a crescut cu 0,06 puncte procentuale, la 9,38%.

Banca centrală a intervenit ultima oară pe piaţă în luna mai, pentru a contracara retragerile de capital care s-au accelerat după ce preşedintele Vladimir Putin a anexat Crimeea în luna mai.

Companiile din Rusia vor avea dificultăţi să se finanţeze în dolari, în decembrie urmând să ajungă la maturitate datorii de 35 de miliarde de dolari, în timp ce sancţiunile europene şi americane legate de conflictul din Ucraina determină ieşiri de capital, potrivit analiştilor Morgan Stanley.

"Piaţa este aproape de panică. Fantoma vârfurilor de plăţi externe din septembrie şi decembrie este cel mai menţionat duşman al rublei. Tentativele de testare a pragului de 44,4 unităţi sunt justificate", consideră Dmitri Polevoi, analist la ING Groep.

Rubla s-a depreciat luni cu 0,9%, la 39,5290 unităţi pentru un dolar, declinul din acest trimestru fiind de 14%. Faţă de euro, rubla a scăzut cu 1,1%, la 50,1645 unităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO