Business Internaţional

Războiul dintre palestieni şi israelieni: Israelul ripostează după atacurile grupării teroriste Hamas. Numărul total al morţilor trece de 1.100 de persoane

Războiul dintre palestieni şi israelieni: Israelul...

Autor: Mediafax

09.10.2023, 09:04 421

Numărul morţilor a trecut de 1.100 în urma conflictului dintre Hamas şi Israel, relatează Reuters.

Luptătorii grupării islamiste Hamas au ucis 700 de israelieni şi au răpit alte zeci de persoane după atacul de sâmbătă asupra unor oraşe israeliene.

Ca răspuns, duminică, Israelul a lovit blocuri de locuinţe, tuneluri, o moschee şi locuinţe ale unor oficiali Hamas din Gaza, ucigând peste 400 de persoane.

„Preţul pe care îl va plăti Fâşia Gaza va fi unul foarte greu, care va schimba realitatea pentru generaţii întregi”, a declarat ministrul Apărării, Yoav Gallant, în oraşul Ofakim, care a suferit victime şi a avut parte de luare de ostatici.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, a declarat că ţara a apelat la aproximativ 100.000 de soldaţi.

„Treaba noastră este să ne asigurăm că, la sfârşitul acestui război, Hamas nu va mai avea nicio capacitate militară cu care să ameninţe civilii israelieni şi, în plus, trebuie să ne asigurăm că Hamas nu va mai guverna Fâşia Gaza”, a spus el.

Loviturile aeriene israeliene asupra Gaza au distrus birourile şi taberele de antrenament ale Hamas, dar şi case şi alte clădiri. Ministerul palestinian al Sănătăţii a declarat că 413 palestinieni, inclusiv 78 de copii, au fost ucişi şi 2.300 de persoane au fost rănite începând de sâmbătă.

Violenţele au alimentat luni pieţele globale, îngrijorările legate de posibilele întreruperi ale aprovizionării contribuind la creşterea ţiţeiului Brent cu 4,18 dolari, sau 4,94%, la 88,76 dolari pe baril în comerţul asiatic.

Orice creştere susţinută a preţului petrolului ar acţiona ca o taxă asupra consumatorilor şi ar adăuga presiuni inflaţioniste la nivel global, ceea ce a cântărit asupra acţiunilor, deoarece contractele futures S&P 500 au pierdut 0,7%, iar cele Nasdaq 0,6%.

Mai mulţi transportatori aerieni internaţionali au suspendat serviciile de zbor cu Tel Aviv în urma atacului Hamas, spunând că aşteaptă îmbunătăţirea condiţiilor înainte de a le relua.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO