Business Internaţional

Ratingurile Poloniei sunt conditionate de reforme fiscale

09.01.2006, 18:56 21

Revizuirea pozitiva a ratingurilor Poloniei este conditionata in primul rand de adoptarea reformelor fiscale necesare, cresterea economica semnificativa prognozata pentru 2006 fiind un criteriu insuficient, potrivit agentiei internationale de evaluare financiara Fitch.

"Perspectiva macroeconomica este favorabila pentru Polonia. Estimam ca avansul economic se va plasa in acest an la 4,2%, fata de 4% cat s-a inregistrat in 2005", a declarat Edward Parker, analistul Fitch pentru Polonia.

Parker a afirmat ca in pofida acestor conditii favorabile, autoritatile de la Varsovia ar putea depasi tinta deficitului bugetar, stabilita pentru 2006 la 30,5 mld. zloti (9,69 mld. dolari).

Ratingul acordat de Fitch datoriilor pe termen lung in valuta ale Poloniei se plaseaza la "BBB plus", cu perspectiva pozitiva.

Desi guvernul polonez a anuntat ca statul este pregatit pentru imbunatatirea ratingurilor, agentia internationala nu considera ca au fost inregistrate progrese in domeniul fiscal care sa justifice o astfel de actiune.

"In pofida formarii noului guvern si aprobarii proiectului de buget pentru 2006, raman o serie de incertitudini legate de perspectiva fiscala. Nu suntem siguri ca guvernul va respecta tinta privind deficitul bugetar", a spus Parker.

Analistul a aratat ca pe langa problemele legate de deficitul bugetar si datoria publica, formarea unui guvern minoritar reprezinta o piedica suplimentara in fata revizuirii pozitive a ratingurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO