Business Internaţional

Ratingul Ungariei redus la junk de către Moody's. Guvernul, înfuriat, acuză "atacuri financiare"

Ratingul Ungariei redus la junk de către Moody's

Autor: Adrian Voicu

25.11.2011, 09:35 2889

Ungaria şi-a pierdut ratingul investiţional la compania de evaluare Moody's Investors Service, după 15 ani, într-un moment în care guvernul cere ajutorul Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Ratingul pentru obligaţiunile emise în moneda naţională şi străină au fost scăzute cu o treaptă la Ba1, cel mai înalt nivel din zona junk, de la Baa3. De asemenea, a menţionat că perspectiva pentru Ungaria este negativă.Ţara este evaluată la cel mai scăzut nivel investiţional de către Standard&Poor's şi Fitch Ratings.

Guvernul ungar a renunţat la două emisiuni de obligaţiuni şi a fost nevoit să reducă dimensiunea a altor opr licitaţii în ultimele trei luni, pe fondul adâncirii crizei din zona euro. Cabinetul condus de Viktor Orban a cerut la 17 noiembrie "o plasă de siguranţă" de 4 miliarde de euro de la FMI.

Linia de credit de precauţie reprezintă un tip de facilitate pusă la dispoziţie de FMI ţărilor care se confruntă cu vulnerabilităţi "moderate" şi nu se califică pentru obţinerea unei linii tradiţionale de credit flexibil. Împrumutul ar urma să fie oferit numai după realizarea unei evaluări a poziţiei la nivel extern a ţării care solicită linia de credit, a capacităţii sale de a se finanţa de pe pieţele de capital, a disciplinei fiscale, a politicii monetare, dar şi a stabilităţii sectorului bancar. Accesarea liniei de credit nu este obligatorie, iar guvernului nu i se impun condiţii prin această facilitate.

Marţi parlamentul ungar a aprobat o lege referitoare la fiscalitate care include şi majorarea, de anul viitor a taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 25% la 27%, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.

"Cel mai important motiv pentru reducerea de rating de astăzi este nesiguranţa cu privire la abilitatea guvernului ungar de a-şi îndeplini ţintele cu privire la consolidarea şi reducerea datori datoriei publice", se arată în anunţul Moody's. "Cerererile recente de ajutor făcute FMI-ului de către Ungaria şi UE ilustrează problemele cu care se confruntă ţara în atragerea de lichiditate".

Ministerul Economiei de la Budapesta notează, într-un comunicat transmis vineri dimineaţă, că retrogradarea este "nefondată din punct de vedere profesional" şi se încadrează într-o serie de "atacuri financiare împotriva Ungariei", scrie Reuters.

Guvernul consideră că angajamentele de a menţine deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut anul viitor, de a constitui în bugetul pentru 2012 rezerve de 1% din PIB şi de a reduce nivelul datoriei de stat reprezintă argumente împotriva reducerii ratingului.

"Evident, slăbirea forintului nu este justificată nici de performanţa economiei ungare, nici de structura bugetului. Astfel, nu poate fi determinată decât de un atac speculativ împotriva Ungariei, care poate fi alimentat exact de aceste evaluări nefondate profesional din partea agenţiilor de rating", se spune în comunicatul Ministerului Economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO