Business Internaţional

Rata şomajului din SUA, la cel mai scăzut nivel

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: CătăIina Apostoiu

07.09.2015, 00:04 860

În SUA, rata şomajului a consemnat o scădere puternică în luna august, confirmând soliditatea economiei americane şi sporind şansele ca banca centrală americană (Fed) să ia o decizie de majorare a ratelor dobânzii în această lună, potrivit Financial Times.

Bursa americană a scăzut în condiţiile în care unii traderi au considerat că datele anunţate recent cresc probabilitatea ca Fed-ul să majoreze ratele dobânzii pentru prima dată în aproape un deceniu. Totuşi, pespectiva este umbrită de tur­bu­lenţele recente de pe pieţe generate de situaţia din China.

Rata şomajului a înregistrat un declin peste aşteptări, la 5,1%, cel mai scăzut nivel din aprilie 2008, nivel pe care ofi­cialii Fed îl asociază cu ocuparea completă a forţei de muncă. În ultimele trei luni, media numărului de locuri de muncă nou create a atins nivelul de 221.000. Cele mai mari semnificative creşteri ale numărului de locuri de muncă au fost consemnate în sectorul serviciilor medicale şi asistenţei sociale şi al activităţilor financiare, în timp ce în sectorul manufacturier şi minier rata ocupării forţei de muncă a scăzut. Soliditatea pieţei forţei de muncă reprezintă principalul factor care, în opinia preşedintelui Fed Janet Yellen, ar justifica o majorare a ratelor dobânzii, având în vedere poziţia băncii centrale conform căreia în momentul în care economia ajunge la ocuparea completă a forţei de muncă, creşterea salariilor se va întări, iar inflaţia ar putea accelera către ţinta de 2%.

Sectorul privat american a adăugat peste 13 milioane de locuri de muncă în ultimele 66 de luni, cea mai lungă perioadă de creşteri înregistrată vreodată, alimentând apelurile adresate Fed în sensul renunţării la politica de rate apropiate de zero.

Indicele american S&P 500 a pierdut 1,6% vineri în condiţiile în care traderii şi-au înmulţit estimările privitoare la o majorare a ratelor dobânzii în această lună pe baza datelor solide legate de situaţia pieţei forţei de muncă.

Acţiunile europene au închis la rândul lor şedinţa de vineri în scădere semnificativă în urma anunţului privitor la scăderea ratei şomajului în SUA. Indicele european Stoxx 600 a închis în scădere cu 2,5%, potrivit CNBC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO