Eveniment

În fiecare an 3.500 de studenţi români pleacă să muncească peste vară în SUA pentru 2.000 de dolari pe lună

În fiecare an 3.500 de studenţi români pleacă să...

Autor: Mihaela Pascari

09.07.2015, 00:06 4047

În ultimii trei ani, 11.000 de studenţi din România au fost plecaţi în Statele Unite prin programe de genul Work&Travel sau American Experience ca să lucreze pe perioada vacanţei de vară, potrivit Irinei Damian, directorul operaţional al American Experience. Studenţii români câştigă până la 2.000 de dolari pe lună pentru joburi precum ajutor de bucătar, ospătar sau lucrător comercial în supermarketuri, salariul fiind de două ori mai mare decât salariul minim al unui cetătean al Statelor Unite, potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor publice. Ei muncesc însă până la 16 ore pe zi, de două ori mai mult decât un angajat la program normal. În România, un job similar este plătit cu 250-300 de euro, de până la opt ori mai puţin ca în SUA.

„Studenţii merg în State pe perioada vacanţei de vară, imediat după încheierea sesiunii şi se întorc în toamnă (înainte de începerea anului universitar, n.red.). Pentru majoritatea studenţilor programul durează în medie trei luni sau trei luni şi jumătate”, adaugă ea. American Experience este una dintre cele mai importante firme de profil, ea ocupându-se de găsirea de joburi şi de consilierea tinerilor care vor să-şi găsească un loc de muncă în Statele Unite. American Experience a avut o cifră de afaceri de aproape 3 mil. lei în 2014 cu doar 14 angajaţi, în creştere cu 31% faţă de anul anterior.

Un student care vrea să plece să lucreze pe perioada verii în SUA printr-un program de profil trebuie însă să îşi asigure singur biletul de avion, precum şi o serie de alte costuri adiacente, cum ar fi tariful pe care îl achită firmelor de intermediere. Poate aplica orice student la zi care urmează cursurile instituţiilor de învăţământ superior acreditate sau în curs de acreditare, indiferent de anul de studiu. Pe parcursul facultăţii un student poate pleca de mai multe ori.

„Am investit circa 3.000 de dolari pentru a putea pleca. Cele mai mari costuri sunt biletul de avion şi tariful pentru program, iar restul banilor sunt de cheltuială pentru prima săptămână şi taxele plătite la Ambasada SUA“, spune Mihai G. (20 de ani), student în anul doi în cadrul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice.

El va pleca vara aceasta în Corolla, o localitate din Carolina de Nord cu ajutorul programului Student Travel. Iniţial tânărul va lucra într-un supermarket, iar postul îl va primi în funcţie de propriile sale abilităţi, când va ajunge acolo, după o evaluare iniţială.

Studenţii trec printr-o testare şi înainte să plece, American Experience spre exemplu organizează un interviu în limba engleză. „Este un mic test menit să ne dea o idee despre nivelul de limbă al aplicantului. Dacă acesta nu ia un punctaj de minim trei din cinci nu îl putem înscrie pentru că el nu ar reuşi să susţină un interviu cu angajatorul sau unul de viză. Mai mult, i-ar fi foarte greu să se descurce în SUA.”

În ceea ce priveşte salariul încasat de un student român în SUA, Irina Damian nu oferă cifre exacte însă spune că este important ca pe perioada celor trei luni petrecute în SUA acesta să reuşească să îşi acopere costurile de plecare, mai ales dacă a apelat la un împrumut pentru a putea participa la un astfel de program. Ea nu oferă cifre privind „investiţiile” suportate de studenţi, însă menţionează că printre costuri se află taxele de viză, biletul de avion, costul de program, depozit de cazare şi bani de buzunar. Potrivit estimărilor ZF, costurile totale sunt de 3.000-5.000 de euro. Ea adaugă însă că cei mai mulţi nu pleacă pentru a face bani, ci pentru experienţă, astfel că la finalul celor trei luni contează să îşi acopere costurile. „Ei lucrează acolo pentru a se bucura de o experienţă în SUA, pentru a călatori, pentru a ieşi în oraş sau pentru a-şi cumpăra ce vor ei.”

Ca să îşi recupereze banii care îi investesc în program, majoritatea studenţilor îşi găsesc un al doilea job, astfel ajung la salarii de circa 6.500 de dolari în trei luni, respectiv 2.200 de dolari pe lună. De multe ori însă, programul de lucru este dublu faţă de cel normal de opt ore.

Un angajat din SUA câştigă minim 7,25 de dolari pe oră, respectiv 1.218 dolari pe lună la un program de opt ore pe zi, potrivit calculelor ZF.

„Salariul depinde de zona unde merg studenţii şi de experienţa lor anterioară, respectiv dacă au mai participat sau nu la un astfel de program. Majoritatea îşi găseşte şi un al doilea job şi câstigă în medie 6.000-7.000 de dolari pentru toată vara. Sunt însă foarte mulţi factori ce influentează câştigul unui student, precum vremea care afectează numărul de turişti veniţi într-o anumită zonă şi astfel şi numărul de ore de muncă ale unui participant la un program de acest tip.”

Veronica N. era studentă în anul doi în cadrul Academiei de Studii Economice când a plecat în Wiliamsburg (capitala Virginiei), prin intermediul Student Travel, un program de schimb cultural.

“Am fost plecată în 2013 şi am lucrat ca ajutor de bucătar într-un parc de distracţii care avea circa 24 mii de vizitatori pe zi. Era un job solicitant, lucram câte 16-17 ore pe zi, astfel mi-am scos banii investiţi şi chiar ceva deasupra”, spune Veronica. Ea nu oferă însă alte cifre.

Reprezentanţii American Experience spun că studenţii au de ales între mai multe tipuri de joburi în funcţie de zona ţării unde călătoresc. Astfel, în anumite regiunii sunt disponibile posturi în parcuri de distracţie şi restaurante în timp ce în altele sunt disponibile joburi în industria hotelieră. Cei mai mulţi studenţi preferă să meargă în Ocean City, o staţiune de pe coasta de est, unde sunt disponibile joburi in restaurante, parcuri de distracţii, magazine şi hoteluri. “Majoritatea studentilor vor să lucreze în restaurante, însă este important ca aceştia să fie şi compatibili cu jobul droit. De exemplu, pentru o poziţie de chelner, studentul trebuie să aibă un nivel avansat-fluent al limbii engleze, o personalitate potrivită.”

Printre companiile  care se ocupă de găsirea de joburi şi consilierea tinerilor care vor să-şi găsească un loc de muncă în Statele Unite se numără: Adira, American Adventure, Belrao Group, US Travel, Work and Travel, Zip Travel. ZF a cerut informaţii despre studenţii români care pleacă la muncă în SUA şi programelor Work&Travel sau Student Travel, însă reprezentanţii acestora nu au răspuns până la închiderea ediţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO