Business Internaţional

Ranbaxy a pus ochii pe divizia de generice a Merck

14.03.2007, 17:46 11

Ranbaxy Laboratories, cel mai mare producator de medicamente generice din India, doreste sa achizitioneze divizia de generice a Merck, cel de-al patrulea mare producator din lume pe acest segment, pentru a-si tripla vanzarile, scrie Bloomberg.
Ranbaxy a depus oferta pe 12 martie, dar a refuzat sa faca orice alt comentariu pe aceasta tema. Compania Merck, cu sediul in Darmstadt, Germania, doreste sa vanda divizia, evaluata de catre Credit Suisse la peste 6 miliarde de dolari (4,55 miliarde de euro), mai mult decat dublul valorii de piata a Ranbaxy, pentru a se concentra pe alte segmente ale pietei.
Directorul executiv al Ranbaxy, miliardarul Malvinder Singh, s-ar putea confrunta cu o contraoferta venita din partea Novartis, Stada Arzneimittel sau Teva Pharmaceutical Industries pentru acesta divizie.
Piata globala a medicamentelor generice este estimata sa se extinda la peste 100 de miliarde de dolari (75,9 miliarde de euro) pana in 2010, iar companiile rivale din India, precum Dr. Reddy's Laboratories, achizitioneaza companii farmaceutice din Europa pentru a-si mentine rata de crestere a profitului.
"Singurul mod prin care Ranbaxy poate intra in segmentul superior al companiilor farmaceutice este prin intermediul achizitiilor, iar Merck Generics este cea mai buna alegere pentru a ne atinge planurile de dezvoltare", a declarat Dipak Acharya, manager de fond de la BOB Asset Management din Mumbai.
"Intrebarea este daca Ranbaxy va putea repartiza suficiente fonduri pentru a realiza achizitia, avand in vedere competitorii", a adaugat el.
Divizia de generice a Merck este cel mai mare producator de medicamente generice disponibil pentru achizitie dupa ce Ivax a fost achizitionat in urma cu un an de Teva, contra sumei de 7,6 miliarde de dolari (5,7 miliarde de euro). Divizia farmaceutica a Merck a avut vanzari de peste 1,8 milioane de euro in 2005 si are aproximativ 5.000 de angajati.
Actiunile Ranbaxy s-au depreciat ieri cu 1,5% la bursa din Bombay, ceea ce evalueaza compania la 2,7 miliarde de dolari (2 miliarde de euro).
Valoarea actiunilor a scazut cu 23% de cand Singh a declarat pe 9 ianuarie ca doreste sa depuna o oferta pentru Merck.
"Abordarea companiei Ranbaxy ar putea fi acum mai putin entuziasta, avand in vedere suma care va trebui platita pentru achizitie", a declarat Navneet Munot, managerulu unui fond de 4,1 miliarde de dolari la Birla Sunlife Asset Management din Mumbai, care detine si actiuni Ranbaxy.
"Nu ne aflam intr-o cursa oarba dupa achizitii", a declarat Singh intr-un comunicat emis inainte ca Ranbaxy sa depuna oferta.
"Suntem interesati de a oferi cat mai multe avantaje actionarilor companiei", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO