Business Internaţional

Rafinariile americane intarzie reluarea activitatii

30.09.2005, 19:50 9

Pretul petrolului a crescut joi seara pana la aproape 67 dolari/baril deoarece multe rafinarii au ramas inchise dupa uraganul Katrina, relateaza BBC.

Pretul a crescut si din cauza temerilor ca rezervele de titei nu vor face fata cererii din iarna. Si pretul benzinei a urcat cu 12 centi, ajungand la 2,291 dolari pe galon.

Datele corespunzatoare industriei petroliere americane arata ca stocurile petroliere au scazut de la inchiderea rafinariilor. Reprezentantii Institutului Petrolier American au precizat, in raportul lor saptamanal, ca rezervele de petrol au scazut cu 740.000 de barili. Intre timp, industria petroliera americana se straduie sa isi revina dupa impactul celor doua uragane ce s-au abatut asupra teritoriului american in ultimele patru saptamani.

Ei au spus, totusi, ca multe dintre facilitatile petroliere din zona Golfului Mexic nu au putut intocmi rapoarte din cauza neplacerilor cauzate de uraganul Rita. Drept rezultat, institutul a facut unele estimari, datele urmand a fi revizuite in perioada ce urmeaza, in cazul in care acest lucru va fi necesar.

Pe de alta parte, rezerva de carburanti a crescut cu 2,2 milioane de barili din moment ce cererea a scazut, in urma preturilor foarte ridicate ale carburantilor. Daunele provocate de Rita nu au avut aceeasi amploare cu cea a dezastrului lasat in urma de Katrina. Insa, in ciuda optimismului initial cu privire la reluarea activitatilor rafinariilor americane, se pare ca acestea din urma vor fi redeschise abia peste cateva saptamani.

Doar opt dintre rafinariile inchise pe parcursul saptamanii trecute au fost redeschise, urmand ca in zilele urmatoare sa functioneze la capacitate maxima, conform informatiilor oferite de conducerea acestora. Printre rafinariile redeschise se numara si Exxon Mobile, cea mai mare din statul Houston, care produce 557.000 de barili pe zi.

Alte 12 rafinarii din Texas si Louisiana nu si-au reluat inca activitatea. Vaero, cea mai mare rafinarie americana, a carei productie se ridica la 250.000 de barili pe zi, a avertizat ca va ramane inchisa in urmatoarele patru saptamani.

Nici rafinaria Total, care produce, in mod normal, 233.500 de barili zilnic, nu isi va relua activitatea in urmatoarele doua saptamani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO