Business Internaţional

Qatar, miracolul economic al Orientului Mijlociu

Fondul suveran din Qatar vrea să investească 10 miliarde de dolari în aur

Foto Shutterstock

Autor: Constanta Catalina Apostoiu, Paul Comşa

04.10.2011, 00:03 1104

Familia regală din Qatar inten­ţio­nea­ză să cheltuiască până la 10 mi­liarde de dolari pe achiziţii de parti­cipaţii în cadrul unor producători de aur prin intermediul fondului su­veran pe care îl controlează, potrivit unor informaţii obţinute de The Telegraph.

Fondul încearcă să investească într-o gamă mai largă de resurse naturale, însă aurul, ale cărui cotaţii ating niveluri record din cauza fugii investitorilor de activele riscante, reprezintă principala prioritate.

La sfârşitul săptămânii trecute, Qatar Holdings, care controlează de­ţinerile familiei regale din emiratul Qatar, a confirmat faptul că va in­vesti aproximativ 1 miliard de dolari în Euro­pean Goldfields, o companie minieră listată la Londra care dez­voltă în prezent cel mai amplu proiect de extracţie de aur din Grecia. Com­pania deţine de ase­me­nea drep­turi de exploatare a aurului în proiectul Certej din România. Deşi oficialii Qatar Holdings nu dau detalii privitoare la viitoarele ţinte, se ştie că aceştia se concen­trează în principal asupra oportu­ni­tăţilor din Africa şi Rusia. Preţul aurului a crescut în fiecare din ultimii 10 ani pe fondul accen­tuării te­merilor privitoare la devalo­ri­zarea monedelor la nivel mondial, în special a dolarului.

În acest an, preţul metalului pre­ţios a avansat cu 14%, în pofida unei corecţii recente, situându-se în prezent în jurul valorii de 1.655 dolari pe uncie.

Totuşi, acţiunile companiilor din sector au înregistrat performanţe slabe în acest an.

Fondul din Qatar a achiziţionat o participaţie de 10% în cadrul Euro­pean Goldfields de la grupul grec din sectorul construcţiilor Ellaktor şi unul dintre directorii acestuia, Di­mitrios Koutras, şi va acorda companiei un îm­prumut de 600 de milioane de dolari pentru dezvol­tarea unor exploa­tări aurifere în Grecia.

În urma realizării investiţiei, vor fi create aproximativ 1.500 de locuri de muncă în Grecia.


Qatar, miracolul economic al Orientului Mijlociu

În pofida crizei financiare, Qatar, un stat cu o su­pra­faţă cât jumătate din cea a Belgiei, a înregistrat anul trecut cea mai rapidă creştere economică la ni­vel mondial, de 16,6%. Pentru acest an, FMI esti­mează un avans de 18,7%.

Economia emiratului arab a consemnat o creş­tere de 41,8% a PIB no­mi­nal, excluzând inflaţia, în trimestrul al doilea, ca ur­mare a majorării livră­ri­lor de gaze şi produse aso­ciate, dar şi a preţurilor mai mari la energie pe piaţa globală.

Dezvoltarea din ultimii ani a emiratului, cel mai mare exportator de gaz natural lichefiat, este spe­c­ta­cu­loasă ţinând cont că în 1952, anul în care actualul şeic al statului s-a născut, Qatar avea mai puţin de 40.000 de cetăţeni, cei mai mulţi nomazi şi pescari, şi nicio şcoală. În prezent, populaţia numără peste 900.000 de rezidenţi permanenţi, din care mai puţin de un sfert sunt cetăţeni qatarezi, restul fiind mun­citori străini şi familiile lor, scrie The Economist. Potrivit FMI, Qatar se află printre statele cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor (97.967 de dolari), fiind depăşit doar de Luxemburg la acest capitol, şi are printre cele mai mici rate ale şomajului din lume. Totuşi, mai puţin de 200.000 de persoane deţin aproape toată averea emiratului, fiind înconjuraţi de o armată de muncitori şi servitori.

Majoritatea averii provine din rezervele mari de pe­trol. De altfel, evoluţia din ultimii ani a PIB-ului Qa­tarului se datorează creşterii preţului "aurului ne­gru", exporturile de petrol şi de gaze naturale repre­zen­tând 70% din veniturile totale obţinute de gu­ver­nul ţării. Mai mult, în contextul crizei financiare, auto­ri­tă­ţile din Qatar au protejat sectorul bancar prin in­ves­tiţii directe, iar prin organizarea Cupei Mon­diale de fot­bal din 2022 au încurajat dez­vol­tarea unor ample proiecte de infrastructură, precum re­ţea­ua de metrou şi autostrada care va lega ţara de Bah­rain, un alt stat mare exportator de petrol din regiune. Paul Comşa

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO