Business Internaţional

Putin readuce la viaţă economia îngheţată a Siberiei ca să o transforme în motorul economic al Rusiei

Putin readuce la viaţă economia îngheţată a Siberiei ca să o transforme în motorul economic al Rusiei

Orientul Îndepărtat rus şi Siberia de Est reprezintă 60% din teritoriul Rusiei, dar numai 8% din populaţie trăieşte aici. Regiunea este însă foarte bogată în resurse naturale pe care Rusia le-ar putea exporta în China, o economie în plină expansiune

04.04.2012, 00:05 3637

Gan, 48 de ani, a părăsit Orientul Îndepărtat pentru a-şi căuta un loc de muncă, el făcând parte din exodul care a redus populaţia regiunii cu 22% în perioada 1990-2011, cel mai accentuat ritm de scădere demografică din ţară, scrie Bloomberg. Reîntoarcerea lui din Israel în enclava evreiască înfiinţată de dictatorul rus Joseph Stalin în anul 1934 se potriveşte cu planurile preşedintelui rus Vladimir Putin de a răspunde cererii de materii prime din China.

"Era foarte dificil să trăieşti aici după colapsul URSS, deoarece nu erau locuri de muncă, iar industria nu se dezvolta. Acum suntem la începutul unui proces de relansare economică şi dezvoltare regională. Acesta este un lucru bun, dar nu sufi­cient şi sperăm că este doar prima parte a pro-cesului de dez­vol­tare", spune Gan, aflat în locul lui natal Birobidzhan, un oraş situat în apropierea Drumului de Fier Trans-siberian, la o oră şi jumătate distanţă pe şosea de frontiera cu China.

După mai bine de două decenii după ce Uniunea Sovietică a pierdut statele euro­pene satelit, axa dezvoltării ruse se înclină spre est, deoarece companiile feroviare şi de resurse naturale gravitează spre Asia. Gan şi-a găsit de lucru ca instalator şi strungar la IRC, o companie minieră care obţine 90% din cifra de afaceri din vânzările în China.

IRC intenţionează să angajeze 1.800 de persoane la mina de minereuri de fier Kimkan Sutara, unde Gan lucrează. Baikal Mining, o unitate a companiei Metalloinvest deţinută de miliardarul Alisher Usmanov, ar putea angaja 20.000 de persoane pentru a dezvolta depozitul de cupru Udokan din estul Siberiei.

"Motorul dezvoltării economiei Rusiei nu se mai află în Europa, ci în Siberia"

Putin încearcă să dezvolte economia Orientului Îndepărtat şi a Siberiei şi odată cu acest lucru, reluarea activităţii de la unele mine care datează de pe vremea ţarului Nikolai II.

În acest sens, Rusia ar putea utiliza venituri din Fondul Naţional de Bunăstare, care are o valoare de 2.600 miliarde de ruble (90 miliarde dolari), a anunţat cotidianul Vedo­mosti, care citează un proiect de lege elaborat de ministerul econo­miei.

"Motorul dezvoltării economiei Rusiei nu se mai află în Europa, ci în Siberia. China a devenit o economie puternică în ultimul deceniu şi este pregătită să utilizeze materii prime din străinătate. Dacă noi nu facem acest lucru, Africa şi Australia o vor face", spune Artem Volynets, director executiv la EnĂ Group, holdingul minier şi energetic al miliardarului Oleg Deripaska.

Economia Chinei a crescut cu 9,2% anul trecut, cel mai redus ritm de dezvoltare de după anul 2002 pe fondul scăderii activităţii de pe piaţa imobiliară. Dar chiar şi aşa, ritmul este mai mult decât dublu faţă de creşterea de 4,3% a PIB-ului Rusiei. În con­diţiile în care China este cel mai mare con­su­mator de materii prime din lume, Volynets este de părere că ţara lui trebuie să încu­rajeze cât mai mulţi oameni să locuiască şi să muncească în Orientul Îndepărtat rus şi în regiunile din estul Siberiei, pentru că aceste zone reprezintă 60% din teritoriul naţional, însă doar 8% din populaţie trăieşte aici.

Tentaţiile Siberiei: al treilea depozit de cupru ca mărime din lume

Orientul Îndepărtat a pierdut mai mult de 20% din populaţie din 1990 până în 2011, potrivit datelor centralizate de un fost ministru adjunct al apărării, Andrei Ko­koshin.

Pentru a inversa acest trend, Rusia trebuie să asigure crearea de locuri de muncă, să construiască străzi şi case şi să ofere ipoteci ieftine, spune el. Investiţii de cel puţin 425 miliarde de dolari sunt nece­sare până în 2030, statul furnizând un sfert din această sumă sau şase miliarde dolari anual, de şase ori mai mult decât cheltuielile realizate în ultimul deceniu, susţine Ko­koshin.

Printre "tentaţiile" pe care le oferă zona companiilor care se alătură guver­nului şi vor să investească în această regiune se numără Udokan, al treilea depozit de cupru ca mărime din lume, cu resurse de 25,7 mi­lioane de tone, dar şi cel mai important loc de cocsificare a cărbu­nelui din Rusia, cu rezerve de 2,2 miliarde de tone, din Elga.

Dezavantajul pentru investitori este costul de operare în regiune, spune Pavel Maslovski, fondatorul companiei de extracţie a aurului Petropavlovsk şi unitatea de minereuri de fier IRC.

"Singurul avantaj oferit de regiune sunt resursele naturale. O fabrică de oţel ar fi necompetitivă comparativ cu o fabrică din vestul Rusiei sau din China, unde costurile cu forţa de muncă şi electricitatea sunt mai mici, iar climatul este mai bun. Ministrul ţarist Petr Stolipin a dat oamenilor pământ gratuit pentru a-i motiva să se mute în regiune. Este posibil să se subvenţioneze tarifele la energie electrică şi să se creeze un regim fiscal special", spune Maslovski.

O investiţie care a atras bani din China este oleoductul de 3.700 km din Siberia până la Daqing, în apropiere de Harbin. China a luat locul Germaniei de cel mai mare partener comercial al Rusiei datorită acestei lucrări. Rusia intenţionează să-i livreze gaze naturale din Siberia vecinului său, ceea ce va majora valoarea relaţiilor comerciale la 200 miliarde dolari până în anul 2020, potrivit preşedintelui rus Vladimir Putin.

Compania Eurosibenergo deţinută de Deripaska în asociere cu firma China Yangtze Power intenţionează să constru­iască centrale electrice, iar IRC are în plan construirea unei legături feroviare de 300 milioane dolari, inclusiv a unui pod peste râul Amur din Districtul Autonom evreiesc.

În Birobidzhan, Gan este bucuros că s-a întors acasă. "Viaţa mea este mai sigură acum. Dacă mai mule companii ar veni în regiune aşa cum este cazul IRC, viaţa ar fi mai bună aici", spune el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO